Știri
Guvernul a susținut modificările la Legea privind societățile de acțiuni
Capitalul social al societăților pe acțiuni (SA) nu va putea fi modificat și acțiunile nu vor putea fi emise până când nu vor fi finalizate toate etapele aferente modificării capitalului social, aprobate anterior. Proiectul modificărilor la Legea nr.1134/1997 privind societățile pe acțiuni, elaborat de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), care prevede completarea legii nominalizate cu prevederea data, a fost aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 1 februarie.
Potrivit autorilor documentului, aplicarea noilor reglementări va responsabiliza emitenții în procesul de modificare a capitalului social, or, nefinalizarea unei etape de emisie induce erori la indicarea datelor în hotărârea de emisie ulterioară, fiind în disonanță cu datele înscrise în Registrul emitenților de valori mobiliare.
Alte completări la Legea nr.1134/1997 sunt propuse în vederea racordării legislației naționale la standardele și practicele internaționale, în partea ce ține de identificarea acționarilor care beneficiază de drepturile dobândite prin hotărârea adunării generale a acționarilor (plata dividendelor), indiferent daca la data ținerii adunării aceștia sunt sau nu acționari. Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, lista acționarilor care au dreptul să primească dividende va fi întocmită la o dată ulterioară cu cel puțin 10 zile lucrătoare, dar nu mai mult de 15 zile lucrătoare datei ședinței consiliului societății/adunării generale a acționarilor la care a fost aprobată decizia/hotărârea cu privire la plata dividendelor intermediare sau anuale.
În altă ordine de idei se propune completarea atribuțiilor exclusive ale adunării generale a acționarilor cu chestiunile privind aprobarea politicii și a raportului anual de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere ale SA. În particular, este vorba că adunarea va adopta și revizui, cel puțin o dată la 4 ani, politica de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere ale SA și, totodată, va examina raportul anual de remunerare.
Autorii mai propun și instituirea cerinței privind obligativitatea SA de a expedia către acționar sau reprezentantul legal al acestuia a confirmărilor privind recepționarea votului exprimat prin mijloace electronice, precum și de a confirma, la cererea lor, faptul contabilizării și înregistrării votului în procesul-verbal.
Se intenționează și revizuirea art.57 din Legea nr.1134/1997, care reglementează cvorumul și convocarea repetată a adunării generale a acționarilor în sensul oferirii soluției de alternativă emitenților care au intenția de a majora capitalul social, dar care nu au destul cvorum pentru a aproba astfel de decizie, ținându-se cont de faptul că majorarea capitalului social din contul capitalului propriu nu influențează cota deținută de acționari în capitalul social, aceasta rămânând intactă.
Noua redacție a alin. (7) art. 57, în condițiile susținerii inițiativei de către legiuitor, va stabili că adunarea generală a acționarilor este în drept să examineze și să adopte hotărâri privind majorarea capitalului social și/sau privind reorganizarea societății prin dezmembrare sau fuziune doar în cazul în care la adunare participă acționari care dețin mai mult de jumătate din acțiunile cu drept de vot aflate în circulație ale societății. Prevederile date nu se vor aplica societăților care majorează capitalul său social din contul capitalului propriu sau celor cu un număr de acționari mai mare de 10000, inclusiv acționari reprezentați de custodele acțiunilor.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1109 vizualizări
Data publicării:
01 Februarie /2023 15:50
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
Hotarare de Guvern | adunare | societate pe acţiuni | proiect de lege
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.