Știri

Identificarea beneficiarului efectiv: agenții economici ar putea fi exonerați de orice plată aferentă eliberării și actualizării documentelor în acest sens

Pe ordinea de zi a ședinței Grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător din 14 ianuarie curent a fost inclus proiectul modificărilor și completărilor la Legea nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, aplicarea cărora va transfera povara financiară aferentă eliberării și actualizării documentelor privind identificarea beneficiarului efectiv de la sectorul privat către bugetul de stat.

 

Proiectul, înaintat în calitate de inițiativă legislativă a unui grup de deputați, prevede completarea Legii nr. 308/2017 cu noi prevederi conform cărora cheltuielile aferente eliberării, emiterii și actualizării documentelor și certificatelor privind identificarea beneficiarului efectiv vor fi acoperite integral din bugetul de stat. Astfel, agenții economici urmează a fi exonerați de orice taxe sau plăti aferente acestor proceduri.

 

Totodată, se propune ca organele responsabile de administrarea și actualizarea registrelor beneficiarilor efectivi să fie obligate să furnizeze agenților economici toate documentele necesare în format electronic sau pe suport de hârtie, gratuit, la cerere.

 

Inițiativa prevede completarea Legii nr. 308/2017 cu un articol nou (art. 151) care, în condițiile aprobării proiectului în redacția autorilor, va stabili că agenții economici care au achitat taxa pentru eliberarea certificatelor privind identificarea beneficiarilor efectivi după data de 1 ianuarie 2024 au dreptul la restituirea integrală a sumei achitate ce se va efectua din bugetul de stat prin intermediul Agenției Servicii Publice, în baza cererii agentului economic si a dovezii achitării taxei.

 

Totodată, Legea nr. 160/2011 se propune a fi completată cu o nouă prevedere în temeiul căreia toate documentele prevăzute de angajamentele internaționale ale Republicii Moldova și solicitate agenților economici exclusiv în interesul statului urmează a fi furnizate gratuit.

 

Conform proiectului, Guvernul, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, va aduce actele sale normative în conformitate cu acestea și va adopta Regulamentul privind restituirea sumelor achitate de către agenții economici în vederea actualizării datelor cu privire la beneficiarul efectiv.

 

Implementarea prevederilor din proiect, conform estimărilor preliminare, constituie circa 167,84 mil. lei (160 mii agenți economici x 1149 lei – cost pentru actualizarea datelor menționate supra). Totodată, pentru restituirea sumelor achitate anterior este necesară alocarea din buget a aproximativ 50 mil. lei.

 

Cu detalii vom reveni ulterior, după aprobarea proiectului.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1411 vizualizări

Data publicării:

16 Ianuarie /2025 08:05

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

consultari publice | beneficiari efectivi

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon