Știri

În Moldova va fi creat portalul plăților întârziate

 

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a elaborat proiectul de lege privind combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată în temeiul contractelor încheiate între profesioniști, între profesioniști și autoritățile contractante care transpune în legislația națională prevederile Directivei 2011/7/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.

 

În opinia autorului, importanța reglementării/combaterii plăților este determinată de faptul că, deși mărfurile sunt livrate sau serviciile sunt prestate, numeroase facturi corespunzătoare acestora sunt achitate mult după scadență. Astfel de întârzieri în efectuarea plăților afectează lichiditățile agenților economici și complică situația financiară a acestora, competitivitatea și rentabilitatea acestora, odată ce creditorul trebuie să obțină finanțări externe din cauza efectuării cu întârziere a plăților.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, prevederile noii legi se vor aplica creanțelor certe, lichide și exigibile, constând în obligații de plată a unor sume de bani în baza unui contract încheiat între profesioniști sau între profesioniști și o autoritate contractantă, contractul având obiect livrarea de bunuri, executarea de lucrări sau prestarea serviciilor, inclusiv proiectarea și execuția lucrărilor publice, a clădirilor și a lucrărilor în construcții civile.

 

De menționat că nu vor fi incluse în sfera de aplicare a noilor prevederi creanțele validate în procedura de insolvabilitate în condițiile Legii nr. 149/2012 insolvabilității sau creanțele care fac obiectul unei tranzacții extrajudiciare; creanțele care rezultă din contractele încheiate între profesioniști și consumatori.

 

În sensul noii legi, prin autoritate contractantă se va subînțelege orice autoritate publică prevăzută la art. 13 a Legii nr. 131/2015 privind achizițiile publice; profesionist - orice persoană fizică sau juridică care acționează în scopuri ce țin de activitatea de întreprinzător sau profesională în modul în care este prevăzut la art. 3 alin. (2) a Codului civil.

 

Întârzierea în executarea obligațiilor de plată a unor sume de bani va înseamnă neexecutarea în termen a obligațiilor de plată (pecuniare) apărute în temeiul unui contract sau în temeiul legii, atunci când vor fi îndeplinite condițiile prevăzute de noile reglementări, iar creanță - suma care ar trebui să fie plătită în termenul contractual sau legal de plată și alte sume menționate în factură sau într-o cerere echivalentă de plată.

 

Conform proiectului, Serviciul Fiscal de Stat va crea și gestiona portalul plăților întârziate, destinat raportării și monitorizării facturilor neplătite și identificării creditorilor rău-platnici.

 

Creditorii vor avea posibilitatea să raporteze plățile întârziate în baza facturilor emise pe portal în termen de 30 de zile de la data scadenței care va include informații privind: datele de identificare ale creditorului și debitorului; numărul facturii sau a unei alte cereri echivalente de plată, valoarea creanței și data scadenței. În baza informațiilor prezentate de Ministerul Finanțelor, pe portal se vor publica informații despre autoritățile contractante care au admis întârzieri de plată în contractele cu profesioniștii.

 

Se preconizează că noua lege va intra în vigoare în termen de 6 luni de la dat publicării în MO, iar prevederile articolului ce țin de crearea portalului plăților întârziate – peste 2 ani de la publicare (perioadă necesară pentru crearea resursei).

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

666 vizualizări

Data publicării:

04 Iulie /2024 07:52

Catalogul tematic

Noutăți fiscale

Etichete:

acord de reglementare | legislația națională | evidenţa plăţilor

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon