12
05 2015
686

Rata dobânzii la depozitele în lei este în creştere

Rata dobânzii la depozitele în lei atrase de la persoanele fizice şi juridice în primul trimestru s-a majorat cu 3,37 puncte procentuale şi a atins valoarea medie de 9,25%.

În luna martie, băncile au atras depozite în lei de la persoane fizice la o rată medie de 13,54%, faţă de 8,12% în luna decembrie 2014.

Majorarea ratei dobânzii la depozitele noi atrase în lei moldoveneşti de la persoanele fizice a fost stimulată de deciziile BNM de înăsprire a politicii monetare şi are ca efect stimularea economisirilor în monedă naţională şi diminuarea presiunilor pe piaţa valutară, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu.

Soldul total al depozitelor atrase de la persoanele fizice şi juridice a crescut de la începutul anului cu 1,5% şi a atins nivelul de 49,2 miliarde lei. Ponderea depozitelor în lei în total depozite a constituit 48% la finele lunii martie.

În acelaşi timp, soldul creditelor în lei a crescut cu 614 mln lei de la începutul anului, până la 31 martie, sau cu 2,4%, iar ponderea creditelor în lei în totalul creditelor a rămas neschimbată, de circa 60%.

via | www.evzmd.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.