03
06 2015
764

Veniturile chișinăuienilor sunt în creștere, însă nu întrec cheltuielile

Venituril chișinăuienilor sunt în creștere, însă nu întrec cheltuielile. În ultimul trimestru al anului 2014, un locuitor al capitalei primea în mediu lunar un venit de 2 505 lei. Cifra este în creştere cu 2,8% faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, arată datele Biroului Național de Statistică, incluse în publicația trimestrială „Situația social-economică a municipiului Chișinău”.

Cea mai importantă sursă de venit pentru chișinăueni rămân a fi plăţile salariale — 60,1%. Veniturile din prestaţiile sociale sunt a doua sursă de venit — 15,9%, activitatea individuală non-agricolă a înregistrat o pondere de 9,3%, iar transferurile băneşti din afara ţării aduc venituri de 9,6% în familiile chișinăuenilor. Datele statistice mai arată că sunt în creștere cheltuielile medii de consum ale populaţiei. În ultimul trimestru al anului trecut, un locuitor al Chișinăului a cheltuit lunar, în medie, 2 518 lei. Cifra este mai mare cu 4,4% faţă de acelaşi trimestru al anului 2013.

Circa 40,4% din banii câștigați sunt cheltuiți pentru consum alimentar, 20% pentru întreţinerea locuinţei, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte o persoană din Chișinău a cheltuit lunar 9,3% din venituri. Celelalte cheltuieli revin pentru îngrijire medicală şi sănătate (4,5%), transport (6,1%), dotarea locuinţei (2,6%), comunicaţii (4,5%). Pentru educație chișinăuenii cheltuie, în medie, 1,3% din veniturile lunare.

via | mbc.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.