Știri
Legea cu privire la garantarea depozitelor în bănci va intra în vigore la 1 octombrie 2023
În Monitorul Oficial din 11 iulie curent a fost publicată Legea nr.160 din 22 iunie 2023 cu privire la garantarea depozitelor în bănci, ce reglementează funcționarea schemei de garantare a depozitelor pentru băncile care își desfășoară activitatea în Republica Moldova.
Legea va intra în vigoare la 1 octombrie curent și se aplică tuturor băncilor care își desfășoară activitatea în RM.
Obiectivul schemei de garantare a depozitelor este de a garanta depozitele constituite în bănci, a proteja interesele deponenților și a contribui la stabilitatea sistemului financiar.
Astfel, schema de garantare a depozitelor cuprinde Fondul de acoperire a depozitelor bancare. Toate băncile care își desfășoară activitatea în Republica Moldova sunt instituții membre ale schemei de garantare a depozitelor.
Conform legii, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDSB) este o persoană juridică de drept public autonomă, independentă față de alte autorități publice, persoane fizice sau juridice, care își exercită atribuțiile ce îi sunt date în competență în conformitate cu prevederile prezentei legi. Pentru a asigura instituirea și funcționarea schemei de garantare a depozitelor se creează Fondul de acoperire a depozitelor bancare în calitate de fond de resurse financiare independent, fără personalitate juridică și care este administrat de FGDSB.
Banca Națională a Moldovei deschide conturi separate pentru mijloacele financiare necesare activității operaționale a FGDSB și pentru fiecare dintre fondurile administrate. Anual, în termen de cel mult 120 de zile de la sfârșitul anului calendaristic precedent, FGDSB, reprezentat de președintele Consiliului de administrație, prezintă Parlamentului raportul privind activitatea desfășurată în anul precedent, care este examinat în comisia permanentă de profil.
Legea prevede un nivel de acoperire – suma maximă garantată de Fondul de acoperire a depozitelor bancare per fiecare deponent și per fiecare instituție membră. Nivelul de acoperire este de 100 000 MDL, iar începând cu 1 ianuarie 2025, nivelul de acoperire va fi de 200 000 MDL
Totodată, este prevăzut și un nivel-țintă – cuantumul numerarului, al depozitelor și activelor cu grad scăzut de risc care pot fi lichidate într-un termen de 7 zile lucrătoare, exprimat ca procent din totalul depozitelor garantate ale instituțiilor membre, pe care Fondul de acoperire a depozitelor bancare trebuie să îl atingă. Conform legii, nivelul-țintă al Fondului de acoperire a depozitelor bancare este de 4% din totalul depozitelor garantate, înregistrate în sistemul bancar și va fi revizuit de Consiliul de administrație, cel puțin o dată la 3 ani.
Dacă depozitele unei instituții membre devin indisponibile, într-un termen de 3 zile lucrătoare din data indisponibilității acestora, lichidatorul prezintă FGDSB lista tuturor deponenților ale căror depozite sunt garantate, precum și mărimea fiecărui depozit garantat per deponent, utilizând principiul vizualizării consolidate a clienților, în conformitate cu actele normative ale FGDSB.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1229 vizualizări
Data publicării:
13 Iulie /2023 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
garantarea depozitelor | depozite bancare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.