Știri
Legea cu privire la parteneriatul public-privat va fi modificată. Proiect, discutat pe platforma Consiliului Economic
Cadrul normativ ce stabileşte principiile de bază ale parteneriatului public-privat, formele şi modalităţile de realizare, procedura de iniţiere şi de realizare a acestuia, drepturile şi obligaţiile partenerului public şi ale partenerului privat, urmează a fi modificat.
Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 179/2008 cu privire la parteneriatul public-privat, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost discutat astăzi în cadrul unei ședințe pe platforma Consiliului Economic.
După cum au menționat reprezentanți din partea Ministerului, proiectul va contribui la modernizarea instituției PPP în Republica Moldova și la disciplinarea partenerilor atât publici, cât și privați, în procesul de atribuire și implementare a unui parteneriat, iar discuții suplimentare cu autoritățile publice urmează să se desfășoare săptămâna viitoare.
În același timp, reprezentanții mediului de afaceri au menționat că noile prevederi ar trebui să elimine formalitățile din acest domeniu, pentru a asigura eficiența, dar și transparența procesului PPP.
Astfel, proiectul prevede că durata contractului de parteneriat public-privat se calculează pe baza studiului de fezabilitate și se stabilește atât în documentația de atribuire, cât și în contractul de parteneriat public-privat și aceasta nu poate depăși timpul estimat în mod rezonabil necesar partenerului privat pentru a obține un venit minim care să permită recuperarea costurilor investițiilor efectuate, a costurilor în legătură cu exploatarea lucrărilor sau a serviciilor, precum și a unui profit rezonabil.
Mai multe intervenții se propun în procesul de modificare a contractului de PPP. Ca urmare, orice modificare a contractului în timpul derulării acestuia se va realiza cu aprobarea Guvernului sau a autorității deliberative care a aprobat încheierea contractului. Partenerul public va putea solicita modificarea contractului în partea ce ține de repartizarea profitului, dacă din rezultatul desfășurării activităților, acesta obține un profit mai mic de 25% în raport cu profitul repartizat partenerului privat. Refuzul partenerului privat de renegociere a repartizării profitului, poate constitui temei pentru partenerul public de rezoluțiune a contractului.
Pentru orice modificare privind majorarea valorii contractului de parteneriat public-privat, obligația de asigurare a finanțării suplimentare revine partenerului privat, iar orice modificare a contractului se va efectua prin semnarea de către părți a unui acord adițional.
Mai multe detalii despre prevederile proiectului puteți vedea în următoarele articole:
-
Consultări publice: modificarea și rezoluțiunea contractului de parteneriat public-privat
-
Parteneriatul public-privat. Cadrul legal va fi revizuit
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
850 vizualizări
Data publicării:
31 Martie /2023 11:01
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
parteneriat public-privat
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.