
Știri
„Legea freelancerilor” adoptată în prima lectură
Persoanele care desfășoară activități de consultanță în tehnologia informației, arhitectură, în domeniul relațiilor publice și al comunicării, persoanele care prestează activități de curățenie, cei care oferă servicii foto etc. vor putea activa sub forma de antreprenor independent.
Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (privind activitatea economică independentă a persoanelor fizice) a fost aprobat în prima lectură în ședința din 26 iunie curent.
Amintim, proiectul prevede completarea Codului fiscal cu un capitol nou – regimul fiscal al antreprenorului independent, potrivit căruia subiecți ai impunerii vor fi antreprenorii independenți înregistrați de Agenția Servicii Publice care, fără a constitui о forma organizatorico-juridică, desfășoară activități în domeniul prestării serviciilor indicate conform Clasificatorului activităților economice la codurile specificate (39 de coduri CAEM).
Este foarte important de menționat că aceste persoane nu vor ține contabilitate, nu vor prezenta rapoarte, dări de seamă fiscale și statistice.
Astfel, cota impozitului unic în cazul antreprenorilor independenți va constitui 15% din obiectul impunerii pentru un venit anual al antreprenorului independent ce nu depaseste 1 200 000 lei (limita TVA) și va include impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale de stat, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, taxele locale. Totuși, dacă venitul anual va depăși plafonul, pentru partea excedentară a venitului se va aplica о cota a impozitului unic de 35%, după cum a explicat ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor, această măsură este prevăzută pentru a evita eventualele riscuri.
Calcularea impozitului unic se realizeaza trimestrial de catre Serviciul Fiscal de Stat, prin remiterea avizelor de plata pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului de gestiune.
La prima etapă persoanele vor putea activa în baza unui singur cod CAEM.
Proiectul urmează a fi aprobat în lectura a doua.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
303 vizualizări
Data publicării:
27 Iunie /2025 07:45
Catalogul tematic
Impozitul pe venit
Etichete:
freelanceri
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.