Știri
Mai multă libertate pentru desfășurarea afacerilor: proiect, votat în prima lectură
Antreprenorii, în special cei asociați în Societăți cu Răspundere Limitată (SRL), vor obține mai multă libertate pentru creșterea și dezvoltarea afacerilor și vor avea mai puține interdicții la nivel de lege. Deputații au votat, vineri, 14 iulie, în prima lectură, un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative care reglementează relațiile între asociații sau fondatorii societăților comerciale. Modificările oferă alternative decizionale pentru asociați, posibilitatea utilizării sistemelor de guvernare corporativă contemporane, concretizează drepturile asociaților și înlesnesc procedurile de utilizare a acestor drepturi, simplifică și optimizează procedurile.
Printre propuneri concrete, viceprim-ministrul Dumitru Alaiba a menționat excluderea plafonului de 50 de asociați pentru SRL, reieșind din bunele practici internaționale care nu prevăd asemenea limite.
De asemenea, se propune comasarea într-un singur act constitutiv a contractului de constituire și a statutului companiei, care, în mare pare, se suprapun. Modificarea va simplifica sarcina atât a agenților economici, cât și a instituțiilor statului. Cu privire la capitalul social al companiilor, se propune eliminarea restricțiilor existente, astfel încât capitalul social să poată fi creat sau majorat din contul bunurilor, inclusiv celor consumptibile.
Totodată, adunările asociaților vor putea fi organizate online și fără proceduri de convocare, iar documentele vor putea fi păstrate în format electronic, fiind încurajată în acest mod lansarea afacerilor de către cetățenii din diasporă. De asemenea, asociații vor avea dreptul să fie reprezentați de un administrator, care va putea fi inclusiv persoană juridică. Deciziile în cadrul întâlnirilor se vor lua cu mai puține voturi: 2/3 și nu 3/4, pentru a debloca deciziile.
Așteptările în urma aplicării modificărilor legislative constau în creșterea numărului de investitori rezidenți și nerezidenți și a valorii investițiilor în diverse domenii; creșterea cifrei de afaceri, numărului de întreprinderi active, deschiderea a noi locuri de muncă; sporirea încrederii investitorilor, instituțiilor financiare și partenerilor externi față de climatul investițional național.
Proiectul de lege urmează a fi votat și în lectura a doua.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1068 vizualizări
Data publicării:
17 Iulie /2023 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
dezvoltarea afacerilor
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.