Știri

Majorarea capitalului social din contul profitului nerepartizat. Tratamentul fiscal

Răspunsul la întrebarea cu privire la consecințele fiscale ce apar în condițiile în care fondatorul unei entității decide majorarea capitalului social din contul profitului nerepartizat al anilor precedenți și dacă entitatea urmează să calculeze și să achite impozitul pe venit în rezultatul acestei operațiuni economice, abonații „monitorului fiscal FISC.md”, vor găsi în articolul Iuliei Țurcan „Majorarea capitalului social din contul profitului nerepartizat al anilor precedenți: consecințele fiscale”, 
publicat în ediția din iunie a revistei.
 
 
Autorul atrage atenția că potrivit pct.14 și pct. 25 din SNC „Capital propriu și datorii”, majorarea capitalului social pe seama elementelor distincte ale capitalului propriu se contabilizează ca diminuare a elementelor respective şi majorare a capitalului social. Utilizarea profitului nerepartizat al anilor precedenți conform deciziei organului de conducere împuternicit al entității, se contabilizează ca diminuare a profitului nerepartizat al anilor precedenți şi majorare a datoriilor sau a elementelor capitalului propriu.
 
 
Astfel, autorul analizează în articol tratamentul fiscal aplicabil operațiunii economice respective pentru fiecare din situațiile posibile:
 
 
Fondatorul este persoană fizică rezidentă;
Fondatorul este persoană juridică rezidentă;
Fondatorul este persoană fizică sau juridică nerezidentă.
 
 
 
 

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

922 vizualizări

Data publicării:

08 Iunie /2023 09:36

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

profit nerepartizat | creşterea de capital

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon