Știri

Metodologia de calcul al pierderilor cauzate de trecerea terenurilor cu destinație agricolă la o altă categorie va fi aprobată prin lege organică

Aprobarea Metodologiei de calcul a pierderilor cauzate de trecerea trenurilor cu destinație agricolă sau ale fondului forestier la o altă categorie de destinație prin lege organică va asigura crearea unui cadru legislativ nou de calculare a pierderilor cauzate de trecerea terenurilor menționate la o altă categorie de destinație, care va fi în strânsă corelare cu veniturile nete în agricultură (gospodăriile țărănești) obținute în mediu rural.

 

Conform proiectului legii cu privire la aprobarea Metodologiei, analizat în cadrul ședinței secretarilor generali de stat din 25 noiembrie curent, prevederile acesteia vor fi obligatorii pentru implementarea în practică de către persoanele fizice și juridice interesate în trecerea terenurilor cu destinație agricolă sau ale fondului forestier la o altă categorie de destinație, indiferent de scop și tipul de proprietate asupra lor. De menționat că proiectul a fost elaborat în scopul executării prevederilor Codul funciar nr. 22/2024, care va fi pus în aplicare la data de 7 martie 2025. Compensarea pierderilor cauzate de schimbarea destinației terenurilor se va efectua în toate cazurile, de către persoanele fizice și persoanele juridice interesate, indiferent de scop și tipul de proprietate asupra lor, eu excepția cazurilor de uz public sau celor destinate creării parcurilor industriale și extinderii sau creării zonelor economice libere sau celor ce urmează a fi atribuite la categoriile fondului forestier.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția autorului, mijloacele bănești destinate compensării pierderilor cauzate de schimbarea destinației terenurilor se vor încasa la bugetul de stat, în cazul în care decizia a fost aprobata prin hotărârea Guvernului sau la bugetul unității administrativ-teritoriale de nivelul întâi sau al doilea sau a Găgăuziei, în cazul în care decizia se va adopta de consiliul UAT de nivelul întâi sau al doilea sau de Adunarea Populara a Găgăuziei.

 

Pierderile cauzate de schimbarea destinației terenurilor, după cum stabilește proiectul, vor depinde de particularitățile concrete ale acestora și se vor calcula reieșind din indicele fertilității naturale ale solului, suprafața terenului și tariful aprobat pentru o unitate de grad-hectar, în valuta națională. Tariful la calculul pierderilor se va indexa o data la 4 ani, în funcție de rata inflației, de către Parlament la propunerea Guvernului, concomitent cu aprobarea bugetului public național.

 

Totodată, proiectul prevede coeficienți de rectificare a tarifului, pentru o unitate grad-hectar, la calculul pierderilor cauzate de trecerea terenurilor la o altă categorie de destinație care vor constitui 4 - pentru mun. Chișinău și Bălți; 3 - pentru celelalte orașe/municipii; 2 - pentru celelalte sate (comune); 1 - pentru terenurile ce se atribuie la categoria terenurilor destinate construcțiilor și amenajărilor, în scopul construcțiilor caselor de locuit în localitățile rurale (cu excepția blocurilor locative).

 

Mărimea tarifului pentru o unitate de grad-hectar la calculul pierderilor cauzate la trecerea terenurilor cu destinație agricolă sau ale fondului forestier la o altă categorie pentru o unitate de grad-hectar va fi echivalentă cu mărimea venitului nerealizat de pe terenul respectiv pe un termen de 99 ani, care conform proiectului Metodologiei, va constitui 592 059,98 lei divizat la indicele mediu al fertilității naturale ale solurilor RM - 64 de grade, și va constitui 9250,94 lei pentru o unitate de grad-hectar.

 

De menționat că la etapa actuală mărimea tarifului de compensare a pierderilor ocazionate de excluderea terenurilor din categoria agricolă și ale fondului silvic constituie 36 169,48 lei pentru o unitate de grad-hectar și creează bariere pentru reprezentanții mediul de afaceri, interesați în realizarea proiectelor investiționale.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

324 vizualizări

Data publicării:

26 Noiembrie /2024 12:58

Catalogul tematic

Noutăți | Gospodărie țărănească (GȚ)

Etichete:

gospodarie taraneasca | consultari publice | teren agricol

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon