Știri

Metodologia de stabilire a jurisdicțiilor care nu implementează standarde internaționale de transparență, elaborată

Ministerul Justiției în comun cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) au elaborat Metodologia de stabilire a jurisdicțiilor care nu implementează standardele internaționale de transparență, proiectul căreia a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor generali de stat și urmează a fi înaintat pentru consultări publice.

 

În afirmația autorilor, proiectul a fost elaborat în contextul executării unei sarcini atribuite Guvernului prin Legea nr. 215/2020 (legea deoffshorizării), scopul adoptării căreia a fost de a crea mecanisme efective de protejare a interesului public în procesul administrării proprietății publice, achizițiilor, deetatizării, privatizării, concesiunilor și implementării diverselor forme de parteneriat public-privat, față de multitudinea de riscuri provenite din fuzionarea grupurilor de infracționalitate organizată în condițiile globalizării.

 

Scopul Metodologiei este stabilirea unui mecanism de identificare și actualizare a Listei jurisdicțiilor care nu implementează standardele internaționale de transparență a entităților legale, contribuind prin aceasta la atingerea scopurilor vizate de Legea nr. 215/2020. Actul normativ, în condițiile aprobării în redacția propusă, va stabili criteriile utilizate pentru evaluarea transparenței jurisdicțiilor, modul de actualizare a Listei, și va include procedura de includere/excludere în listă a unei jurisdicții.

 

De menționat, că Lista ce urmează a fi aprobată va fi utilizată de către autoritățile publice, întreprinderile de stat și societățile comerciale cu capital public în vederea stabilirii condițiilor de participare la procedurile de privatizare, PPP, achiziții publice și concesiuni prevăzute de Legea nr. 215/2020.

 

Se prevede că în termen de 3 luni din ziua publicării Metodologiei în „MO”, SPCSB, în urma unei analize și consultării cu Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, va elabora Lista jurisdicțiilor care nu implementează standardele internaționale de transparență și o va transmite spre aprobare Guvernului.

 

În vederea calificării unei jurisdicții drept o jurisdicție care nu implementează standardele internaționale de transparență, SPCSB va analiza cel puțin următoarele tipuri de informații: gradul de cooperare al jurisdicției în ceea ce privește schimbul de informații privind înregistrarea societăților comerciale de orice tip (a informațiilor referitoare la fondatori, asociați, acționari, administratori, beneficiari efectivi etc.); rapoartele de evaluare ale organizațiilor internaționale privind gradul de transpunere a standardelor internaționale de transparență, cadrul juridic intern și eficiența autorităților competente la nivelul jurisdicției în cauză; informația cu privire la gradul de implementare în legislația națională a jurisdicției a prevederilor standardelor internaționale și/sau a cadrului normativ al UE.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

941 vizualizări

Data publicării:

11 Octombrie /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

standarde internaționale | transparenţa

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon