24
06 2015
669

Agricultorii cer soluţii încă pentru 2 probleme

Reprezentanţii asociaţiilor de agricultori şi parlamentarii au ajuns la un numitor comun pe marginea a 4 probleme semnalate de producătorii agricoli. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a declarat după şedinţa Comisiei speciale pentru elaborarea şi aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susţinerii agricultorilor că încă nu s-a decis nimic asupra problemei privind majorarea Fondului de Subvenţionare şi cea privind mecanismele de creditare avantajoasă a agricultorilor, transmite Ipn.

Nu s-au identificat sursele de finanţare pentru a majora Fondul de Subvenţionare. S-a dat indicaţie Ministerului Finanţelor să vadă dacă se pot găsi bani pentru majorarea Fondului. Rămâne problema Fondului de subvenţionare şi cea de a oferi un regim avantajos de creditare a agricultorilor. Săptămâna viitoare este ultima şedinţă a Comisiei înainte de 1 iulie, când trebuia de prezentat pachetul de legi. Nu cred că se vor găsi soluţii pentru toate problemele incluse în pachetul agricol, însă este importantă deschiderea pentru a căuta soluţii. Din cele 7 puncte incluse în hotărârea de Parlament, pentru 2 nu sunt soluţii, a accentuat Valeriu Cosarciuc.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a menţionat că din 7 chestiuni 5 au deja soluţii, iar cele 2 subiecte mai urmează de a fi analizate. Speakerul a adăugat că este complicat să se găsească finanţe pentru a majora Fondul de Subvenţionare, dar a solicitat Ministerului Finanţelor să analizeze cheltuielile altor instituţii şi, dacă sunt economii, să le direcţioneze către Fond. Urmează săptămâna viitoare să se pregătească un proiect de lege privind mecanismul de creditare avantajoasă a agricultorilor. Oficialul a spus că există problema legată de lipsa unui guvern cu atribuţii depline din care motiv nu pot fi făcute rectificări la buget.

via | ipn.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.