04
10 2016
661

Banca Mondială: inegalitățile amenință diminuarea sărăciei mondiale

Sărăcia extremă s-a redus pe plan global, dar eradicarea sa este ameninţată de agravarea inegalităţilor economice, se afirmă într-un raport al Băncii Mondiale.

Un total de 767 mil. de persoane trăiau încă cu mai puţin de $1,90 pe zi în 2013, dintre care aproape jumătate în Africa Subsahariană, potrivit celor mai recente date dezvăluite în acest document. Pe un an, această cifră indică un recul de 12 la sută al sărăciei extreme în lume, de care au profitat peste o sută de milioane de persoane, în pofida încetinirii creşterii economice, îşi exprimă satisfacţia banca.

Declinul este şi mai marcat pe termen lung. Numărul populaţiilor celor mai defavorizate s-a redus cu mai mult de jumătate în raport cu cele aproape două miliarde de persoane înregistrate în 1990.

Numărul persoanelor private de un venit decent rămîne totuşi mult prea important, estimează preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, citat în raport.

Banca Mondială se ambiţionează să eradice sărăcia extremă pînă în 2030, dar avertizează că acest obiectiv nu va fi atins fără să fie atacate inegalităţile economice.

Un raport al Băncii Mondiale privind sărăcia în Republica Moldova, lansat la mijlocul lunii iunie 2016, constată că creşterea economică a constituit 5 procente anual cu începere din 2000. În acelaşi timp, rata sărăciei la nivel naţional s-a redus de la 68 procente la 27 procente în perioada 2000-2004 şi a continuat evoluţia descendentă pînă la nivelul de 11,4% în 2014. Cu toate acestea, Republica Moldova rămîne una dintre cele mai sărace ţări din Europa, confruntîndu-se cu provocări de menţinere a progresului.

Pe lîngă creşterile atestate la nivelul salariilor non-agricole, pensiile au fost factorul cel mai important ce a contribuit la creşterea veniturilor pentru cele mai sărace 40 procente ale populației şi la reducerea sărăciei, mai constatau experții Băncii Mondiale.

Creșterea remitenţelor încetineşte, iar statul nu își poate permite o majorare a pensiilor, a declarat Maria Eugenia Dávalos, economist principal la Banca Mondială, una din autorii principali ai studiului.


via | moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.