01
04 2016
594

BNM a ieşit pe piaţa valutară, devenind cumpărător de valută

Dealerii Băncii Naţionale au revigorat piaţa prin cererile lor de cumpărare a valutei, încetînd astfel tendinţa de consolidare a cursului leului moldovenesc.

Regulatorul pieţei a demonstrat activitate de invidiat, care nu s-a văzut deja de ceva timp. Săptămîna trecută, dealerii săi au cumpărat peste $5 mil., cumpărările au continuat şi săptămîna aceasta, a spus unul dintre dealerii de pe piață.

Potrivit acestuia, acţiunile BNM de pe piaţa valutară confirmă faptul că regulatorul nu a dorit fortificarea continuă a cursului valutei naţionale, care, din cauza lipsei pe piaţă a cumpărătorilor de dolari SUA, şi euro a început să crească constant.

A fost evident că, dacă regulatorul nu va ieşi pe piaţă şi nu va cumpăra valută, leul moldovenesc va continua să se întărească, a menţionat dealerul.

La rugămintea de a comenta reducerea de către BNM a ratei de bază de la 19% pînă la 17%, cîţiva participanţi de pe piața valutară au spus că sînt ultimele acţiuni ale preşedintelui BNM, Dorin Drăguţanu, care va părăsi Banca pe 11 aprilie.

Cred că acestea trebuie asociate cu dorinţa de a se memora ca cineva bun, iar şi mai important, prin decizii eficiente, a spus unul dintre participanţii profesionali de pe piața de capital din Moldova, numind interesant momentul cînd BNM va începe să reducă rata rezervelor obligatorii ale băncilor, care rămîne la un nivel destul de înalt — 35% din resursele atrase în lei moldoveneşti.

În opinia unor bancheri şi dealeri, reducerea rezervelor va duce la agitaţie pe piaţa valorilor mobiliare de stat.

Putem fi siguri că partea leului din resursele eliberate vor fi orientate spre procurarea VMS, ceea ce va influenţa rentabilitatea lor, care a preluat o tendinţă stabilă de diminuare – de la 27% s-a redus deja pînă la 23%, au menţionat interlocutorii.

Anterior, Dorin Drăguţanu a menţionat că nivelul comparativ de înalt al «dolarizării» în anul 2015, la circa 50-51% nu ar trebui să pună în gardă, deoarece imediat ce inflaţia va începe să scadă, BNM va începe să cumpere valută, suplinindu-şi rezervele.

via | www.noi.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.