24
08 2016
535

Experţi: Memorandumul Moldovei cu FMI va fi semnat în octombrie

Experţii consideră că Memorandumul Moldovei cu FMI ar putea fi semnat în luna octombrie. Despre aceasta ei au declarat în cadrul unor dezbateri publice. Expertul economic Roman Chircă a spus că „urmările acordului cu FMI sînt nesemnificative din punct de vedere economic”.

„Memorandumul are importanţă mai mult pentru politică decît pentru economia ţării. Din punct de vedere tehnic, Moldova va obţine sub formă de credit circa $179 mil., însă, ţinînd cont de balanţa de plăţi actuală şi de balanţa rezervelor valutare, această sumă este nesemnificativă. Moldova nu se include în numărul ţărilor care au nevoie de banii FMI pentru a stabiliza balanţa de plăţi şi pentru a menţine rezervele valutare", consideră Chircă.

Potrivit lui, guvernarea s-a angajat să îndeplinească sarcina de restabilire a relaţiilor cu FMI, dar şi după aceasta se va menţine dilema: ce să facă RM mai departe, în ce măsură va efectua reformele fundamentale în diferite domenii.

«Problemele rămîn. Condiţiile înaintate de FMI trebuie respectate. În procesul realizării lor vor fi perioade pentru evaluare. Aceste evaluări pot fi negative, iar consecinţele — şi mai negative. Nu sînt adeptul dezvoltării ţării în formatul programului cu FMI. Cred că şi guvernarea comite greşeli, pentru că nu face reforme, ci aşteaptă indicaţiile de la FMI», a menţionat expertul.

În opinia lui, singura şansă de dezvoltare este reformarea reală a instituţiilor de stat şi a sistemului judiciar, dezrădăcinarea corupţiei, crearea condiţiilor pentru încurajarea investiţiilor.

via | www.infotag.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.