21
04 2016
617

Experţii IPRE despre metodologia de stabilire a preţurilor la produsele petroliere

Metodologia de stabilire a preţurilor la produsele petroliere a fost supusă unor critici din partea experţilor Institutului de Politici şi Reforme Europene (IPRE), adoptată de ANRE. Aceasta a fost apreciata ca fiind populistă şi lipsită de temeiuri economice.

Experţii Institutului consideră că stabilirea preţurilor maxime la produsele petroliere "influenţează negativ concurenţa între operatorii pieţei".

Plafonarea preţurilor distruge concurenţa, deoarece toţi operatorii vor afişa preţurile stabilite de ANRE. Dacă marja comercială la litru nu va fi suficient de mare, majoritatea staţiilor de alimentare din zonele rurale vor falimenta. Acestea au vînzări reduse şi, respectiv, au costuri mult mai mari la un litru de combustibil, susține analistul IPRE Sergiu Tofilat.

Institutul propune folosirea unor politici alternative, pentru a limita profiturile nejustificate ale unor participanţi ai pieţei produselor petroliere din Moldova. În opinia experţilor, formarea preţurilor la carburanţi trebuie revăzută la nivel de legislativ, avînd la bază cîteva principii: stimularea concurenţei între operatori, astfel încît preţurile să fie stabilite în funcţie de cerere şi ofertă.


via | www.noi.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.