10
09 2015
605

Mircea Buga: Suntem impuși să facem modificări în sistemul de pensionare

Noul Ministru al Muncii afirmă că sunt necesare modificări în sistemul de pensionare din R. Moldova, pentru a reduce deficitul care este finanțat din bugetul de stat. Trebuie majorată vârsta de pensionare, care nu a fost modificată de 12 ani.

Mircea Buga, Noul Ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei care a deținut anterior funcția de Ministru al Sănătății a declarat că sistemul de pensii trebuie reformat, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Publika.

Profilul demografic, numărul de salariați, contribuțiile nu atât de mari, remiterile în scădere lasă o amprentă asupra sustenabilității sistemului de pensii din R. Moldova. În sistemul de pensii este un deficit de circa 1,2 miliarde de lei, care s-a format pe parcursul mai multor ani și este compensat din bugetul de stat. Guvernul trebuie să facă anumite schimbări în legislație, la recomandarea experților străini și a celor locali.
Suntem impuși și de situație și de viață să facem modificări în sistemul de pensionare. Încă nu am ajuns la negocierile cu FMI, dar unul din capitolele care vor fi discutate este și reforma sistemului de pensionare
, a spus Ministru al Muncii.

El mai spune că „deficitul din sistem ar putea fi acoperit prin creșterea graduală a vârstei de pensionare. În Republica Moldova avem o speranță de viață de 72 de ani și o vârstă de pensionare destul de mică, care nu s-a schimbat de 12 ani. Este un domeniu sensibil, dar care va duce la economii în sistemul de pensii și posibilitatea de a majorare a pensiilor. Gradual vom ajunge la o egalitate a vârstei de pensionare între femei și bărbați”, a afirmat Mircea Buga.

În prezent vârsta de pensionare în țara noastră este de 62 ani la bărbați și 57 la femei.

Ministrul mai spune că este necesară o unificare a sistemului de pensionare din țară, fiindcă există o serie de cetățeni care au anumite facilități și merg mai repede la pensie, în comparație cu alții.

De remarcat liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat cu puțin timp după constituirea AIE3, că se va opune majorării vârstei de pensionare, chiar dacă acest lucru va fi recomandat de FMI.

via | agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.