04
05 2017
594

Octavian Calmâc: Volum mare de import al producției alimentare amenință producătorii autohtoni

Declarația a fost făcută de vicepremierul, ministrul Economiei în cadrul mesei rotunde la subiectul ”Cerințele sanitar – veterinare pentru produsele de origine animalieră importate în Moldova”.

El a accentuat necesitatea creării procedurilor naționale de verificare a calității producției importate, în special de origine animalieră, pentru asigurarea cetățenilor Moldovei cu produse de calitate.

În total, potrivit lui Octavian Calmâc, în 2016 Moldova a importat producție de origine animalieră în sumă de $120 mil., dintre care $67 mil. – din UE și $41 mil. – din CSI. Ministrul a atras atenția că un volum mare de import al producției alimentare din cauza prețurilor mici, amenință producătorii moldoveni.

În legătură cu acest lucru, autoritățile și sectorul privat investesc mult în dezvoltarea procesului de producere a producției alimentare locale. Potrivit directorului Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor, Gheorghe Gaberi, Agenția a semnat contracte cu 15 laboratoare din țară pentru verificarea calității producției alimentare, iar inspecțiile la întreprinderi sunt efectuare conform planului elaborat de experții europeni.

În 2017, ANSA a pus accent pe armonizarea legislației naționale la cea europeană, precum și asupra înlăturării dublării verificărilor livrărilor de import. El a amintit că de anul trecut la punctele de control Tudora, Giurgiulești și Criva lucrează trei puncte de control fitosanitar al mărfurilor importate.

via | www.infomarket.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.