30
09 2016
623

Pavel Filip: Aprobarea de către guvern a 7 legi pentru noul acord de finanţare cu FMI deschide pentru RM acces la finanţări externe de peste 3 mld lei

Declaraţia a fost făcută de premierul Moldovei, care a menţionat că pachetul de legi pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa parlamentului, pe lângă faptul că sunt importante pentru ţară, mai reprezintă o parte din precondiţiile FMI pentru semnarea unui nou acord cu fondul, existenţa căruia va debloca finanţarea externă a ţării noastre.

Pavel Filip a spus că un program cu FMI, aprobat în luna octombrie, va însemna aproape $25 mil. din partea Fondului Monetar Internaţional, $45 mil. de la Banca Mondială și aproximativ 55 mil. euro de la Uniunea Europeană. Premierul a calificat moțiunea de cenzură, depusă de un grup de parlamentari, ca urmare a deciziei guvernului de a-și angaja răspunderea pe șapte legi importante drept un demers populist și electoral, care nu ține cont de interesul oamenilor.

Premierul a mai menţionat că deciziile corespunzătoare au fost coordonate atât cu majoritatea parlamentară, cât şi cu partenerii de dezvoltare. Filip a atras atenţia că opoziţia critică numai o lege din cele şapte – privind emisiunea de obligaţiuni de stat.

În opinia lui, de fapt, opoziţia este deranjată de alte legi din pachetul aprobat, orientate spre instaurarea ordinii în sistemul financiar-bancar, asigurarea ordinii şi transparenţei acţionarilor băncilor, ceea ce nu va mai permite să fie furaţi bani în condiţii de haos, cum a fost în 2012-2014.

Premierul a calificat drept minciuni declaraţiile opoziţiei care afirmă ca transformarea datoriilor pentru creditele de urgenţă oferite băncilor cu probleme în obligaţiuni de stat înseamnă transferul acestei datorii pe seama cetăţenilor. El a menţionat că există posibilitatea de a achita aceste obligaţiuni cu mult mai devreme şi nu din contul cetăţenilor, dar din contul recuperării banilor furaţi, confiscării bunurilor celor vinovaţi şi din profitul Băncii Naţionale.

Pavel Filip a spus că guvernul a acţionat corect, gândindu-se la interesele cetăţenilor şi cei care acum îl critică ar acţiona la fel, pentru că alte soluţii nu există.

Premierul şi-a exprimat convingerea că moţiunea de cenzură împotriva guvernului va fi respinsă şi executivul va continua implementarea reformelor necesare pentru dezvoltarea ţării.

via | www.infomarket.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.