Știri
Modificări la Codul muncii: mai multe obligații pot deveni opționale
Prevederile Codului muncii (CM) cu privire la calcularea duratei concediului de odihnă anual proporțional timpului lucrat într-un an de muncă (art.1141, pus în aplicare la data de 26 august 2022), se propune a fi abrogate, deoarece au caracter ambiguu și, suplimentar, modul de calculare a duratei concediului de odihnă proporțional timpului lucrat într-un an de muncă nu este adus în conformitate cu prevederile art. 113, 114, 299 din CM.
Ministerul Economiei a propus pentru consultări publice proiectul modificărilor la Codul muncii care, per ansamblu, au drept scop diminuarea poverii administrative asupra mediului de afaceri.
Astfel, se propune modificarea mai multor prevederi din CM:
- cele care impun obligația de a comunica doar prin panouri informative cu acces general la sediul unității prin permiterea aducerii informațiilor relevante la cunoștința salariaților prin oricare dintre mijloacele disponibile, care pot face dovada recepționării informației de către destinatar;
- completarea art.55 din CM cu un alineat care, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, va stabili opțiunea de semnare a contractelor individuale de muncă (CIM) pe durată determinată cu salariații angajați în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor;
- suplinirea temeiurilor de suspendare a CIM din art. 76 CM cu unul nou – de suspendare a CIM în circumstanțe ce nu depind de voința părților și, în special, în caz de absență a salariatului de la locul de muncă, dacă angajatorul nu deține informații despre motivul absenței. În același context se încadrează și precizarea, pentru claritate, a temeiul de concediere în caz de absența fără motive întemeiate de la lucru timp de 4 ore consecutive în timpul zilei de muncă, care va fi aplicabil pentru regimul de muncă de cel puțin 8 ore pe zi.
În vederea economisirii de timp și costuri pentru agenții economici, se propun și alte modificări în CM, care prevăd transformarea din obligație în drept pentru angajator în ceea ce ține de:
- evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, fie în baza modului stabilit prin convențiile colective fie prin acord scris individual cu salariații;
- programarea concediilor anuale;
- întocmirea și deținerea de Regulamente interne ale unității;
- excluderea precontractului individual de muncă și preavizării în scris a angajatului despre data începerii concediului anual si cererii angajatului.
În scopul eliminării unei prevederi împovărătoare pentru mediul de afaceri, se propune stipularea în CM a faptului că îndemnizația de concediu se plătește la o dată agreată de părți, dar nu mai târziu de data achitării salariului pentru luna în care salariatul se află în concediu (la momentul de față îndemnizația se plătește de către angajator cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de plecarea salariatului în concediu). Se consideră necesară și introducerea în CM a prevederii care va reglementa calcularea salariul în valută străină, cu mențiunea achitării în monedă națională la un curs de schimb al leului moldovenesc agreat de părți.
Totodată, verificarea medicală la angajare și cea periodică a salariaților care urmează a fi angajate în funcții care implică activitatea cu produse alimentare, precum și din sectorul alimentației publice (inclusiv HORECA) se propune modificarea Legii nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice și Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, având la bază următoarele soluții:
- costurile examenului medical să fie acoperit din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală;
- posibilitatea efectuării examenului medical la instituțiile medicale publice sau private;
- revizuirea domeniilor de activitate în care salariații urmează să efectueze examinarea medicală;
- revizuirea categoriilor de angajați din cadrul unității care urmează a fi supuși examenului medical (de scutit directorul, contabilul, lucrătorii IT ș.a.);
- revizuirea periodicității efectuării acestor examinări etc.
Încă o prevedere a proiectul, în vederea anulării oricăror restricții privind circulația capitalului, în particular în ceea ce privește obligațiile privind repatrierea mijloacelor bănești în corespundere cu practicile comunitare, prevede abrogarea Legii nr. 1466/1998 cu privire la reglementarea repatrierii de mijloace băneşti, mărfuri şi servicii provenite din tranzacţiile economice externe.
Consultările asupra proiectului vor dura până la 20 decembrie 2022. Intrarea în vigoare a noilor prevederi este preconizată la data publicării legii în MO.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1848 vizualizări
Data publicării:
09 Decembrie /2022 14:56
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
codul muncii | consultari publice
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.