Știri
Modificările la Legea contabilității și raportării financiare au fost publicate
Entitatea autonomă care, pentru fiecare dintre ultimele două perioade de gestiune consecutive, a obținut venituri din vânzări ce depășesc suma de 15,75 mld. lei va include în raportul conducerii un capitol separat privind impozitul pe venit. Informația respectivă va include: descrierea activităților principale ale entității; veniturile din vânzări; profitul (pierderea) până la impozitare; cheltuielile privind impozitul pe venit; impozitul pe venit achitat; profitul net (pierderea netă) a perioadei de gestiune și profitul nerepartizat (pierderea neacoperită) al anilor precedenți.
Legea nr.320 din 9 noiembrie pentru modificarea unor acte normative (prezentarea de către unele entități a informațiilor privind impozitul pe venit) ce conține modificări în Legea contabilității și raportării financiare nr.287/2007, a fost publicată în Monitorul Oficial de astăzi, 22 noiembrie.
Conform legii, entitatea autonomă nu prezintă informațiile privind impozitul pe venit dacă desfășoară activitate de întreprinzător exclusiv în Republica Moldova!
În același timp, entitatea-fiică ce reprezintă o entitate mijlocie sau mare, a cărei entitate-mamă de cel mai înalt rang nu este înregistrată în Republica Moldova, ce face parte dintr-un grup care, pentru fiecare dintre ultimele două perioade de gestiune consecutive, a obținut venituri din vânzări ce depășesc 15,75 mld. lei va include în raportul conducerii, la fel un capitol separat privind impozitul pe venit al grupului. Acest capitol va include informațiile prevăzute la art. 30 alin. (7) din Legea nr.287/2007 și vor fi prezentate în valuta țării în care este înregistrată entitatea-mamă de cel mai înalt rang. Dacă aceste informații nu sunt disponibile sau entitatea-mamă de cel mai înalt rang nu oferă entității-fiice informațiile respective, atunci entitatea-fiică prezintă informațiile deținute privind impozitul pe venit al grupului.
Totodată, filiala entității nerezidente (a entității autonome/ entității-mamă de cel mai înalt rang ce face parte dintr-un grup) care, pentru fiecare dintre ultimele două perioade de gestiune consecutive, a obținut venituri din vânzări ce depășesc 127200000 lei include în raportul conducerii un capitol separat privind impozitul pe venit al entității autonome/entității-mamă de cel mai înalt rang dacă entitatea ce a deschis filiala este o entitate autonomă care, pentru fiecare dintre ultimele două perioade de gestiune consecutive, a obținut venituri din vânzări ce depășesc 15,75 mld. lei sau este o entitate afiliată unui grup a cărui entitate-mamă de cel mai înalt rang nu este înregistrată în Republica Moldova, iar grupul, pentru fiecare dintre ultimele două perioade de gestiune consecutive, a obținut venituri din vânzări ce depășesc 15,75 mld. lei, sau dacă entitatea-mamă de cel mai înalt rang nu are o entitate-fiică care este o entitate mijlocie sau mare.
Conform noilor prevederi, entitate autonomă reprezintă o entitate care nu face parte dintr-un grup, iar entitate-mamă de cel mai înalt rang este o entitate-mamă care întocmește situații financiare consolidate ale celui mai mare grup de entități.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la moment, există o singură entittate care pentru anul 2022 a prezentat situații financiare indicâtn venituri din vânzările obținute în mărime de peste 15,85 mld. lei pentru perioada respectivă de gestiune.
Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1196 vizualizări
Data publicării:
22 Noiembrie /2023 09:17
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
legea contabiliții și raportării financiare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.