Știri
Modificările la Legea privind plata pentru poluarea mediului, aprobate în prima lectură
Parlamentul, în cadrul ședinței plenare din 18 iulie curent, a votat în prima lectură proiectul de lege cu privire la modificarea Legii nr.1540/1998 privind plata pentru poluarea mediului, elaborat în scopul aducerii unei mai bune clarități asupra modului de implementare și de raportare de către agenții economici a noilor prevederi legale introduse în anul 2023, dar și de eliminare a unor neconcordanțe legislative și ambiguități apărute în urma transpunerii Directivei Parlamentului European și a Consiliului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.
Totodată, în afirmația autorului, elaborarea modificărilor a fost dictată și de necesitatea de a asigura condiții de concurență loială pentru toți actorii economici care importă sau produc bunuri ambalate în RM, sau, în cadrul ședințelor cu reprezentanții mediului de afaceri au fost aduse la cunoștința Parlamentului, Ministerului Mediului dar și Serviciului Fiscal de Stat practici anticoncurențiale sau metode de eschivare de la plata taxei pentru ambalaje de către unii agenți economici.
Astfel, se propune expunerea în redacție nouă a noțiunii „ambalaj de desfacere” prin care se vor subînțelege ambalajele proiectate și destinate a fi umplute la punctele de vânzare, precum și ambalajele de unică folosință, destinate a fi umplute în punctele de desfacere, în conformitate cu lit. b) din Anexa nr. 1 a HG nr. 561/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.
Legea nr.1540/1998 se propune a fi completată cu o noțiune nouă – „plasare pe piață”, care va însemna orice tip de furnizare a unui produs pe piață pentru prima dată, cu titlu profesional, spre distribuire, consum sau utilizare în cursul unei activități comerciale, fie contra cost, fie gratuit. Importul pe teritoriul vamal al Republicii Moldova se va considera plasare pe piață.
Proiectul prevede definirea mai clară a subiecților taxei pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului și a obiectului Legii nr.1540/1998 prevăzute la art. 11. În acest sens, subiect al taxei, în condițiile aprobării modificărilor în redacția autorului, vor fi producătorii/importatorii de mărfuri și produse, iar obiect al taxei - produsele/mărfurile ambalate.
Totodată, la solicitarea agenților economici, se propune excluderea ambalajul compozit deoarece în conformitate cu responsabilitatea extinsă a producătorului atingerea țintelor de colectare a deșeurilor de ambalaje de compozit se raportează la materialul preponderent ca greutate conținut în ambalajul compozit.
În scopul clarificării momentului apariției obligației se consideră binevenită includerea noțiunii de plasare pe piață pentru producători, iar pentru importatori - momentul apariției obligației poate va deveni momentul importului mărfurilor/produselor ambalate.
În altă ordine de idei, proiectul prevede modificarea indicilor formulei privind scutirea de taxă a agenților economici care au atins țintele de valorificare stabilite de HG.561/2020. În opinia autorului, formula din varianta actuala a Legii nr.1540/1998 conține o exprimare eronată care nu produce un calcul în valori monetare a taxei, în acest sens actualizarea formulei va permite un calcul în valori monetare precum și va fi mai clar prevăzut momentul scutirii și cuantumul plății în cazul în care țintele din responsabilitatea extinsă a producătorului nu sunt atinse.
Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, va fi modificat, la solicitarea contribuabililor, și termenul de prezentare a rapoartelor către SFS de către agenții economici care nu sunt înregistrați în SIA-MD, de la data de 30 a lunii imediat următoare lunii de gestiune în data de 25 a lunii imediat următoare lunii de gestiune. Astfel, va fi evitat conflictul pentru luna februarie, și facilitată prezentarea în timp util a rapoartelor solicitate.
Proiectul mai prevede și eliminarea separării ambalajelor după pozițiile tarifare în cazul punerii pe piață a ambalajelor.
Se propune ca noile prevederi să intre în vigoare în termen de 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
822 vizualizări
Data publicării:
19 Iulie /2024 05:25
Catalogul tematic
Taxa pentru poluarea mediului | Noutăți fiscale
Etichete:
POLMED17 | taxa de poluare | poluarea mediului | Modificare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.