Știri

Modul de compensare parțială a diferenței de preț la energia electrică pentru agenții economici

Regulamentul privind modul de compensare a diferenței de preț la energia electrică pentru întreprinderile care desfășoară activitate principală în anumite domenii (Regulament), publicat în Monitorul oficial la data de 1 februarie curent, stabilește mecanismul de compensare în mărime de 50% din diferența de preț (fără TVA), în urma majorării prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice, pentru o perioadă ce nu va depăși 3 luni (ianuarie-martie 2025), în limita bugetului disponibil.

 

Conform documentului, diferența de preț în urma majorării tarifelor reglementate la energia electrică reprezintă diferența dintre prețul pentru perioada compensată și tariful în vigoare în luna decembrie 2024.

 

Compensația se va acorda întreprinderilor (conform prevederilor Legii nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi) care procură energie electrică la prețuri reglementate sau care nu au relații contractuale directe cu furnizorii de energie electrică, dar o procură de la un consumator angro sau în calitate de utilizator într-un sistem de distribuție închis al energiei electrice, care își desfășoară activitatea principală în anumite domenii și ale căror cheltuieli pentru energia electrică în anul 2024 au constituit cel puțin 3% din venit.

 

Totodată, Regulamentul concretizează că compensarea parțială se va aplica exclusiv întreprinderilor a căror activitate principală corespunde următoarelor domenii conform CAEM-2: secțiunea A. Agricultura, silvicultura și pescuit – clasa activităților economice eligibile 01.11-01.64, cu excepția 01.15: C. Industria prelucrătoare - clasa activităților economice eligibile 10.11-23.20, cu excepția 10.42; 11.01-12; 18.20-19.20; 20.30-20.59.

 

Eligibilitatea întreprinderilor se va determina în baza datelor din Declarația privind impozitul pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (forma IPC21) pentru luna noiembrie 2024, prezentată de întreprinderi Serviciului Fiscal de Stat până la data de 31 decembrie 2024. Astfel, SFS va prezenta Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării informația corespunzătoare la adresa electronică indicată.

 

La rândul său Agenția de Guvernare Electronică urmează să dezvolte o secțiune dedicată pe portalul guvernamental al unităților de drept „MCabinet” (mcabinet.gov.md) și aplicația guvernamentală integrată a serviciilor electronice EVO (evo.gov.md) prin intermediul căreia întreprinderile eligibile vor depune cereri de compensare pentru fiecare lună iar MDED le va procesa și va calcula valoarea compensației acordate.

 

În temeiul prevederilor Regulamentului furnizorii de energie electrică vor prezenta MDED datele cu privire la facturile emise întreprinderilor eligibile, volumul consumat /per NLC și categoria de energie electrică furnizată.

 

Termenul-limită pentru depunerea cererii pentru acordarea compensațiilor este de 10 zile de la data emiterii facturii pentru energia electrică. Cererile depuse cu depășirea acestui termen nu se vor examina. Prin derogare de la această prevedere din Regulament, întreprinderile vor putea depune cereri pentru facturile emise în perioada 10 ianuarie-3 februarie 2025, dar nu mai târziu de 13 februarie.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

140 vizualizări

Data publicării:

03 Februarie /2025 10:17

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

întreprinderi | compensare | energie electrica

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon