Știri
Modul de efectuare a controalelor în domeniul siguranței alimentelor la trecerea frontierei va fi revizuit
Sporirea siguranței alimentelor, în special la importul acestora, este obiectul proiectului de modificare a Regulamentului privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 938/2018). Cele mai importante intervenții propuse în Regulament au fost examinate astăzi, 11 noiembrie, pe platforma Grupului de lucru „Facilitarea Comerțului Transfrontalier” din cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.
Conform proiectului, loturile mărfurilor de la care au fost prelevate probe pentru efectuarea investigațiilor într-un laborator acreditat în scopul implementării controalelor intensificate (consolidate sau întărite), cu excepția fructelor și legumelor proaspete, vor fi reținute în punctul de trecere a frontierei de stat până la primirea rezultatelor încercărilor de laborator. În cazul în care testele efectuate aleatoriu în cadrul planurilor de monitorizare nu semnalează existenţa unui risc imediat pentru sănătatea publică sau animală, lotul examinat poate fi pus în liberă circulaţie înainte ca rezultatele de laborator să fie disponibile.
În conformitate cu prevederile Regulamentului, ANSA efectuează la frontieră trei tipuri de controale: controale documentare, controale de identitate și controale fizice. În acest sens, proiectul prevede că, inspectorii Agenției din cadrul punctelor de intrare vor efectua controlul de identitate la un procent de minimum 10% din transporturile de produse alimentare de origine nonanimală și produselor care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea produselor alimentare destinate consumului uman.
Totodată, controlul fizic se va efectua prin prelevare de probe în funcție de riscul cunoscut și de programul anual de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor pentru anumite produse alimentare.
De asemenea, se propun modificări și în Lista codurilor tarifare ale produselor alimentare de origine nonanimală destinate consumului uman supuse controlului pentru siguranța alimentelor, având în vedere și experiența din regiune.
Reprezentanții mediului de business au menționat necesitatea elaborării unei metodologii clare de efectuare a controlului alimentelor în baza analizei riscurilor. În acest context, reprezentanții ANSA au comunicat că legislația națională prevede că toate controalele sunt efectuate în baza analizei riscurilor, iar în perioada imediat următoare, prin Ordinul directorului ANSA, urmează a fi aprobată și metodologia de efectuare a controlului a mărfurilor la trecerea frontierei.
Totodată, reprezentanții ANSA au atenționat că recent a intrat în vigoare Ordinul ANSA nr. 256/2022 cu privire la aplicarea unor măsuri la plasarea pe piață a fructelor și legumelor proaspete de import și, întru neadmiterea plasării pe piață a acestora în stare proaspătă neconforme, loturile de la care au fost prelevate probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și a conținutului de nitrați în cadrul programului de monitorizare aprobat anual de către Agenție, vor fi plasate pe piață numai după obținerea rezultatelor de laborator conforme.
Până la primirea rezultatelor de laborator, loturile respective vor fi păstrate în depozitele (înregistrate de Agenție) ale agenților economici importatori. Agenții economici importatori vor completa o declarație pe proprie răspundere, conform căreia produsele nu vor fi comercializate până la primirea rezultatelor analizelor de laborator.
Reprezentanții mediului de afaceri pot prezenta propunerile pentru îmbunătățirea proiectului de modificare a Regulamentului până marți, 15 noiembrie 2022.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA)
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1137 vizualizări
Data publicării:
11 Noiembrie /2022 15:36
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
siguranta alimentelor | frontiera de stat
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.