Monitorul SFS

Autentificarea cu login și parolă de pe www.servicii.fisc.md va fi suspendată

Serviciul Fiscal de Stat anunță că, începând cu anul 2021, va fi anulată autentificarea cu login si parolă pe portalul www.servicii.fisc.md.
 
Astfel, unica metodă de autentificare în cadrul serviciilor fiscale electronice va avea loc prin intermediul sistemului „Cabinetul personal al contribuabilului”.  Autentificarea cu credențiale (login, e-mail și parolă) existentă la momentul actual pe portalul www.servicii.gov.md nu va mai fi necesară, aceasta fiind suspendată printr-un  anunț  publicat la data de 27.02.2020.

 

Conform Ordinului nr.125/2020 al Serviciului Fiscal de Stat, sistemul „Cabinetul personal al contribuabilului” va fi  dat în exploatare industrială la data de 30 decembrie 2020. Potrivit acestuia, autentificarea în cadrul serviciilor fiscale electronice se efectuează prin intermediul Serviciului guvernamental de autentificare și control MPass. Totodată, conform pct. 4 al aceluiași Ordin, la data de 26 august 2020 a fost abrogat Ordinul SFS nr. 62/2019 cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind modul de utilizare a serviciilor fiscale electronice, care prevede la etapa actuală posibilitatea de autentificare cu login/e-mail și parolă.

 

Excluderea metodei de autentificare prin login/e-mail și parolă a fost generată de necesitatea alinierii mecanismelor de autentificare în cadrul serviciilor fiscale electronice la HG nr. 1090/2013 privind serviciul electronic guvernamental de autentificare şi control al accesului (MPass). Serviciul guvernamental MPass pune la dispoziție autentificarea prin diverse metode:

 

  • cu semnătură electronică eliberată pe dispozitiv securizat de creare a semnăturii în baza cartelei SIM (obținută de la Î.M. „Orange Moldova” sau Î.M. „Moldcell” S.A);
  • cu semnătură electronică eliberată pe dispozitiv criptografic - Token (obținută de la I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică” sau I.P. „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”),
  • cu buletin de identitate electronic emis de către I.P. „Agenția Servicii Publice”;
  • prin metoda „Autentificare în doi pași”, care nu necesită aplicarea semnăturii electronice pentru fiecare autentificare, ci doar la prima setare a codului de verificare în contul MPass.

 

Astfel, SFS a asigurat integrarea serviciilor fiscale electronice cu MPass, însă nu a suspendat imediat posibilitatea de autentificare prin login/e-mail și parolă pentru a oferi posibilitate contribuabililor de a se acomoda la noul instrument lansat la etapa respectivă și pentru că există utilizatori ai serviciilor fiscale electronice doar cu drept de vizualizare și creare a documentelor fiscale electronice, fără drept de semnare. Astfel, Agenția de Guvernare Electronică a implementat, la solicitarea SFS, metoda de „Autentificare în doi pași”, lansată la data de 01.03.2019.

 

Totodată, de către SFS și IP CTIF au fost elaborate ghiduri textuale și video aferent modului de „Autentificare în doi pași”.

  1. Setarea codului de verificare pentru „Autentificarea în doi pași”, accesează
  2. „Autentificarea în doi pași”, accesează
  3. Ghid video „Autentificarea în doi pași”, accesează aici.

 

Serviciul guvernamental MPass administrat de către Agenția de Guvernare electronică este dezvoltat pentru autentificarea în cadrul tuturor serviciilor electronice prestare de către autoritățile publice din RM.


via | www.sfs.md

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1704 vizualizări

Data publicării:

16 Decembrie /2020 11:34

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon