23
09 2013
1177

Rezultatele acțiunii comune de monitorizare a activității de transport în raionul Strășeni

IFS Străşeni în comun cu colaboratorii Inspectoratului Naţional de Patrulare și Inspectoratului de Poliție din Strășeni au verificat, în cadrul acțiunii inițiate de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, persoanele care practica activitate de întreprinzător în domeniul transportului. Acțiunea comuna „Serviciul fiscal în ajutorul transportatorilor oneşti” a început la 19 august 2013 şi s-a efectuat simultan si în mod coordonat în toate raioanele republicii, fiind demarată cu scopul conformării fiscale benevole a persoanelor care practică activitate de întreprinzător în domeniul transportului. Această acțiune este necesară pentru a îmbunătăți analiza de risc în ceea ce privește controlul în domeniul transportului în vederea diminuării evaziunii fiscale pe acest segment. Astfel, de la declanșarea acțiunii, pe raza raionului Strășeni au fost efectuate peste 35 de controale fiscale operative. Urmare a acțiunilor întreprinse, colaboratorii fiscali din componenţa grupurilor mixte de lucru au constatat un șir de încălcări fiscale, respectiv:
  • 12 cazuri de prestare ilegală a serviciilor de transport auto, fără a fi înregistrate la Camera Înregistrării de Stat;
  • 3 cazuri de prestare ilegală a serviciilor de transport auto de călători în regim de taxi;
  • 4 cazuri de transportare a călătorilor fără bilete de călătorie;
  • 7 cazuri de transportare a mărfurilor fără documente de provenienţă;
  • 4 cazuri de nepredare imediată a tichetelor de călătorie.
Tot în cadrul acțiunii au fost stopate şi reţinute 4 unităţi de transport în calitate de corpuri delicte, cu suspiciuni în actele de provenienţă a mărfurilor transportate. La fel a fost stabilit și un caz de transportare a călătorilor în regim de taxi cu licenţă nevalabilă, care a fost procurată de la o companie care, pe moment, nu este înregistrată în Republica Moldova. Menționăm că Licenţa este un act administrativ cu caracter permisiv, eliberat de autoritatea de licenţiere (Camera de Licenţiere a Republicii Moldova). Pe cazul dat materialele controlului au fost remise Procuraturii Raionale pentru examinare sub aspectul comiterii infracţiunii de escrocherie (art.190 Cod Penal). Valoarea încălcărilor fiscale în urma acestor acțiuni de control constituie 85.7 mii lei, inclusiv sancțiuni fiscale - 80,0 mii lei, și sancțiuni contravenționale în sumă de 5,7 mii lei.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.