Monitorul SFS

SFS despre obligația confirmării corespunzătoare a împuternicirilor reprezentanților contribuabilului

Contribuabilul persoană fizică îşi exercită drepturile procedurale personal, printr-un reprezentant sau în comun cu reprezentantul, iar contribuabilul persoană juridică – prin intermediul conducătorului sau al reprezentantului său.

Potrivit Codului fiscal, împuternicirile reprezentantului altul decât cel legal trebuie să fie confirmate printr-o procură, sau printr-un document ce atestă funcţia ori împuternicirile pe care le deţine – în cazul conducătorului persoanei juridice.

Procura dată de o persoană fizică se autentifică, după caz: de notar, de secretarul primăriei satului (comunei), de administraţia (conducerea) persoanei la care lucrează sau învaţă mandantul, de administraţia instituţiei curativ-profilactice staţionare în care mandantul se află pentru tratament, de comandantul (şeful) unităţii militare – dacă mandantul este militar – sau de şeful locului de detenţiune – dacă mandantul se află în detenţiune. Procura din partea unei persoane juridice se eliberează de conducătorul ei (locţiitorul acestuia).

De asemenea, în conformitate cu prevederile Codului administrativ, în procedura administrativă participanții pot fi reprezentați de o persoană împuternicită. Împuternicirile reprezentantului se consemnează în procură. Astfel, în cazul în care contribuabilul în raport cu Serviciul Fiscal de Stat acționează prin reprezentant, pentru confirmarea împuternicirilor urmează a fi prezentată procura.

Totodată, ținând cont de faptul că, în practica Serviciului Fiscal de Stat se atestă cazuri în care reprezentanții contribuabilului sunt avocați și în scopul confirmării împuternicirilor prezintă un mandat, informăm că, mandatul eliberat pe formularul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.158/2013, nu conferă împuterniciri de reprezentare în raport cu Serviciul Fiscal de Stat, întrucât împuternicirile acordate sunt de acționare în raport cu instanța de judecată.

Prin urmare, chiar dacă reprezentantul contribuabilului este avocat, pentru confirmarea corespunzătoare a împuternicirilor, urmează a fi prezentată o procură.


via | sfs.md

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1629 vizualizări

Data publicării:

30 Aprilie /2021 11:43

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

obligaţie | contribuabil

6 comentarii

Marina Damaschin

03 Ianuarie /2022 15:32

mulțumim!

C. A. ELENA VINTEA

31 Decembrie /2021 12:42

Poziția oficială a Serviciului Fiscal de Stat urmează a fi ajustată, întrucât Hotărârea Guvernului nr.158/2013, nu mai prevede faptul că împuternicirile acordate prin mandat sunt de acționare în raport cu instanța de judecată. Prin HG nr. 931 din 12.11.2014 s-a hotărât: „1. Hotărîrea Guvernului nr. 158 din 28 februarie 2013 „Cu privire la aprobarea formularului şi modului de utilizare a mandatului avocatului şi al avocatului stagiar” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr. 48, art. 207) se modifică și se completează după cum urmează: 1) în hotărîre: a) la punctul 2, cuvintele „în instanţa de judecată” se exclud;”

Marina Damaschin

17 Decembrie /2021 14:07

Thanks!

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon