Știri
Noi categorii de vulnerabilitate energetică
În cadrul ședinței plenare din 7 iulie Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul modificărilor la Legea nr. 241/2022 privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice care prevede suplinirea listei categoriilor de vulnerabilitate energetică cu două categorii noi - consumatori cu vulnerabilitate energetică extremă și primară. Aceasta, în opinia autorului inițiativei, va asigura distingerea celor mai vulnerabile gospodării și oferirea acestora unei compensații mai mari.
Totodată, proiectul prevede integrarea celor două instrumente de bază aplicate în vederea susținerii cetățenilor în perioada rece a anului: a ajutorului pentru perioada corespunzătoare și a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, într-un mecanism unic – plata compensațiilor la energie.
Conform proiectului, compensație la energie va fi sumă monetară, acordată din contul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice, la factura pentru consumul de gaze naturale, energie termică, energie electrică destinată consumatorilor vulnerabili, având drept scop acoperirea unei părți din cheltuielile la consumul de energie și/sau transferate familiei defavorizate pentru lunile ianuarie-martie şi noiembrie-decembrie.
Proiectul prevede completarea Legii nr. 241/2022 cu noi prevederi care stabilesc că pentru verificarea componenței familiei consumatorului casnic de energie, Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” va verifica prin schimb de date cu alte sisteme guvernamentale informațiile privind vizele de reședință ale membrilor familiei și alte informații necesare, în modul stabilit de Guvern.
Pentru verificarea nivelul de venit al familiei sau al persoanei singure, birourile de credit, asociațiile de economii și împrumut, organizațiile de creditare nebancară și băncile vor furniza gratuit informațiile necesare prin transfer automatizat de date în SI „Vulnerabilitatea energetică”, în modul stabilit de Guvern.
Se propune ca noile reglementări să intre în vigoare la data publicării în „MO”, iar în termen de 3 luni de la data publicării, Guvernul va aduce actele normative în concordanță cu modificările operate în Legea nr. 241/2022.
Conform datelor oficiale, în perioada rece precedentă 2022-2023, 80% (circa 610 848) din gospodării au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată, reprezentând o pondere semnificativă din totalul gospodăriilor înregistrate în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”. În cadrul discuțiilor pe marginea proiectului a fost subliniat că în categoria foarte ridicată, pornind de la un consum mediu, au fost încadrate persoane veniturile cărora variau între 0 lei și 6500 lei.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1258 vizualizări
Data publicării:
10 Iulie /2023 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
socialmente vulnerabili | securitate energetica
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.