Știri
Noi măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de seceta anului 2024
În Parlament în calitate de inițiativă legislativă este înregistrat un proiect care prevede instituirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar destinate fermierilor, în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică și atmosferică din anul 2024.
Prevederile proiectului, în condițiile aprobării acesteia în redacția autorilor, se va aplica debitorului fermier care va îndeplini cumulativ un șir de condiții și anume:
* a obținut credite/împrumuturi, bunuri în leasing sau inputuri utilizate pentru activități agricole în baza cel puțin a unui contract sau acord adițional încheiate începând cu data de 1 septembrie 2022 și până la 1 septembrie 2024;
* are în gestiune cel mult 3500 ha, confirmate prin raportul 4-AGR prezentat în anul 2024, iar în cazul în care gestionează terenuri cu destinație agricolă cu o suprafață totală mai mică de 10 ha, se confirmă – prin certificatul emis de primăria din localitate;
* în anul agricol 2023-2024 a cultivat cel puțin una din culturile grâu, porumb sau floarea soarelui, și deține pentru cel puțin una din aceste culturi act de constatare a pagubelor cauzate de efectele fenomenului de secetă pedologică și atmosferică din anul 2024;
* genul principal de activitate declarat pentru anul 2023 în raportul privind Situațiile financiare a fost indicat una din activitățile specificate de la pct. 01.11 până la pct. 01.64 inclusiv, din CAEM;
* cultivă cel mult 20%, din suprafața agricolă totală gestionată, cu livezi și/sau viță de vie, legume în câmp deschis sau teren protejat, sfeclă de zahăr, bacifere confirmate prin raportul 4-AGR;
* în privința acestuia nu este intentată procedura de insolvabilitate.
Măsurile de sprijin se vor aplica și debitorului furnizor de inputuri agricole care a obținut credite (inclusiv comerciale)/împrumuturi utilizate pentru procurarea produselor de uz fitosanitar, semințe și îngrășăminte minerale, destinate comercializării fermierilor din RM, în baza unor contracte sau acorduri adiționale încheiate începând cu data de 1 septembrie 2022 și până la data de 1 septembrie 2024.
Conform proiectului, în cazul debitorilor fermieri, aferent contractelor încheiate și/sau facturilor fiscale emise de creditor până la data de 1 septembrie 2024 se va suspenda obligația de plată a datoriilor restante, inclusiv majorări și/sau penalități de întârziere, acumulate în raport cu creditorii până la data intrării în vigoare a prezentei legi, precum și a ratelor/plăților care vor deveni scadente până la data de 31.10.2025.
În cazul debitorilor furnizori de inputuri va putea fi suspendată obligația de plată a datoriilor restante acumulate în raport cu creditorii până la data intrării în vigoare a prevederilor legii elaborate, precum și a ratelor/plăților care vor deveni scadente până la data de 31.10.2025, cu respectarea unui șir de condiții: sunt aferente contractelor de credit sau comerciale destinate furnizării inputurilor agricole către fermieri care au fost încheiate cu creditorii până la 01.09.2024; nu depășesc valoarea soldului tuturor creanțelor, înregistrate la data expedierii notificării către creditor; sunt deținute de debitorul furnizor de inputuri doar în raport cu fermierii din RM pentru furnizarea inputurilor agricole).
Totodată, în temeiul noilor prevederi va fi suspendat dreptul arendatorului de a solicita rezoluțiunea contractului de arendă a terenului (terenurilor) agricol(e) gestionat(e) de debitorul fermier, cu condiția respectării de către debitorul fermier a obligațiilor contractuale pentru anul 2024.
De menționat, că odată cu intrarea în vigoare a proiectului legii (la data publicării în MO) va fi abrogată Legea nr.240/2024 cu privire la unele măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
249 vizualizări
Data publicării:
04 Decembrie /2024 07:55
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
fermierii | sectorul agricol | măsuri de sustinere
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.