Știri
Normele privind lucrările de construcții vor fi revizuite
Autorizarea executării construcțiilor în localități se va face doar în baza documentației de urbanism. Totodată, sunt prevăzute excepții pentru localitățile rurale cu o populație ce nu depășește 3000 locuitori, unde, eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectare se va elibera conform unui regulament aprobat de Guvern.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a elaborat proiectul Codului al urbanismului și construcțiilor, care este propus pentru consultări publice până la 28 iulie curent.
După cum se menționează în nota proiectului, ca urmare a dinamicii evoluției activității în domeniul construcțiilor în țara noastră, în ultima perioadă au fost constatate disfuncționalități majore în ceea ce privește aplicarea reglementărilor legale de diferite nivele în domeniul construcțiilor. Totodată, lipsa planurilor urbanistice generale, precum și a reglementărilor privind exploatarea construcțiilor și intervențiile în timp la acestea, generează creșterea numărului de construcții neautorizate.
Astfel, planul regional de amenajare a teritoriului, aprobat de Consiliul Național de Planificare a Teritoriului, se adoptă prin hotărâre de Guvern și constituie baza pentru elaborarea planurilor urbanistice generale a localităților și a regulamentelor locale aferente.
Un capitol din cod reglementează modalitatea de compensare a prejudiciului cauzat. Operatorii economici − persoane fizice sau juridice vinovate de executarea cu abateri de la prevederile proiectului de execuţie şi reglementările tehnice în vigoare a lucrărilor de construcţii, modificare, transformare, modernizare, consolidare, extindere şi reparaţii capitale a construcţiilor existente vor fi obligați să remedieze, pe propria cheltuială, defectele calitative apărute din vina lor, atât în perioada de execuţie, cât şi în termenul de garanție post-recepție. Gradul de răspundere şi mărimea compensării prejudiciului cauzat se stabilesc în fiecare caz separat pe cale judiciară.
În același timp, Codul prevede o serie de obligații pentru producătorii şi distribuitorii de material/produse, care vor fi obligați să:
- solicite organismele elaboratoare de evaluări tehnice abilitate elaborarea documentelor de evaluare şi evaluării tehnice pentru produsele noi;
- să furnizeze grupelor specializate care elaborează documente de evaluare şi evaluări tehnice toate datele şi informaţiile necesare privind produsele respective;
- să suporte cheltuielile generate de elaborarea documentelor de evaluare şi evaluărilor tehnice, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
Importatorul sau distribuitorul se consideră drept producător în sensul prezentului Cod şi îi revin obligaţiile aferente unui producător, atunci când introduce pe piaţă un produs sub nume propriu sau sub propria marcă sau atunci când modifică un produs pentru construcţii deja introdus pe piaţă, într-un mod în care conformitatea cu declaraţia de performanţă ar putea fi afectată.
Totodată, proiectul mai prevede că arhitecții din cadrul autorităților publice locale precum și inspectorii din cadrul Agenției pentru Supraveghere Tehnică se vor atesta în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a Codului urbanismului și construcțiilor.
De asemenea, personalul Agenției pentru Supraveghere Tehnică care efectuează inspecţii la operatorii economici sau care consultă şi utilizează documente sau informaţii de la aceştia vor avea obligaţia de a păstra confidenţialitatea datelor tehnice, a performanţelor, soluţiilor tehnice şi metodelor tehnologice de care au luat cunoştinţă în timpul exercitării activităţii sale.
Odată cu aprobarea Codului, se propune abrogarea Legea nr. 835-XIII din 17 mai 1996 privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului, Legea nr. 721-XIII din 2 februarie 1996 privind calitatea în construcţii, dar și Legea Nr. 163 din 09-07-2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
987 vizualizări
Data publicării:
04 Iulie /2023 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
construcții
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.