07
12 2013
983

BERD investeşte 100 milioane de euro în energia durabilă în Moldova

Investiţiile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în domeniul eficienţei energetice şi al energiei regenerabile au atins suma de 100 milioane de euro în cadrul Iniţiativei BERD pentru energie durabilă, informează MOLDPRES cu referinţă la un comunicat al BERD.

Potrivit acestuia, „anunţul despre această realizare importantă se va face la Chişinău la 6 decembrie în cadrul ceremoniei de premiere Moldova Eco-Energetică, eveniment ce sărbătoreşte cele mai bune iniţiative în domeniul energiei durabile din Moldova”.

Organizat de Ministerul Economiei al Moldovei cu suportul din partea Uniunii Europene şi PNUD (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare), evenimentul Moldova Eco-Energetică i-a unit pe oficialii de rang înalt, diplomaţi, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, ai societăţii civile şi ai mediului academic.

“Dependenţa puternică de importurile de energie este una din cele mai mari provocări ale Moldovei. Este o prioritate strategică a BERD în Moldova să susţinem ţara prin investiţii în proiecte în domeniul energiei regenerabile şi cele ce vin să îmbunătăţească eficienţa energetică atît în sectorul corporativ, cît şi cel rezidenţial”, a declarat Octavian Costaş, şeful interimar al reprezentanţei BERD la Chişinău. Aceste eforturi „cuprind un şir vast de sectoare: lucrăm cu mediul de afaceri, băncile, gospodăriile private, municipalităţile şi locatarii pentru a-i ajuta să avanseze spre propria lor independenţă energetică şi o eficienţă mai mare a resurselor care le va economisi şi energia, şi banii”.

În jur de 100 de companii private deja au primit finanţarea BERD prin intermediul băncilor locale parte la Liniile de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova (MoSEFF I şi II), care aduce finanţarea BERD pentru eficienţa energetică în sectorul corporativ la aproape 25 milioane de euro din cele aproape 40 milioane de euro disponibile.

Alte 100 de întreprinderi mici şi mijlocii au beneficiat de consultanţă privind modul în care pot economisi energia. Acestea sînt oferite în cadrul Iniţiativei pentru Eficienţă Energetică a Programului de Consultanţă în Afaceri (BAS – Business Advisory Services), sprijinită de guvernul suedez.

De asemenea, gospodăriile moldoveneşti economisesc energia şi plătesc mai puţin la facturi datorită finanţării pe care le oferă BERD prin intermediul băncilor-partenere pentru măsuri ce ajută la economisirea energiei acasă în cadrul Facilităţii de Finanţare a Eficienţei Energetice în sectorul Rezidenţial din Moldova (MOREEFF) în valoare de 35 milioane de euro.

Dincolo de impactul pozitiv al acestor investiţii asupra afacerilor şi a calităţii vieţii, ele au un important efect benefic asupra mediului. Conform aşteptărilor, proiectele în domeniul energiei durabile în care a investit BERD în Moldova vor reduce emisiile anuale de bioxid de carbon (CO2) cu 95.000 de tone.

În 2011, Banca a semnat un Memorandum de înţelegere cu guvernul pentru a majora investiţiile în domeniul energiei durabile, a îmbunătăţi climatul investiţional pentru astfel de investiţii şi a înlătura principalele obstacolele ce împiedică dezvoltarea pieţei.

Mai recent Moldova a aderat la Parteneriatul Est-european pentru Eficienţă Energetică şi Mediu al UE (E5P) pentru a majora suportul pentru eficienţă energetică şi reducerea emisiilor nocive. Acest parteneriat, gestionat de BERD, va putea în curînd implementa în Moldova primele proiecte.

Investiţiile în energia durabilă este una din priorităţile BERD în Moldova. În 2013, 25% din proiectele Băncii în Moldova au fost proiecte în domeniul energiei durabile.

via www.moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.