17
12 2013
894

Consiliul UE a votat ieri liberalizarea importului de vinuri moldoveneşti

După ce pe 10 decembrie, Parlamentul European a dat undă verde liberalizării totale a importului de vin moldovenesc pe piaţa Uniunii Europene, pentru a fi aplicabilă, decizia trebuia aprobată de Consiliu Europei, ceea ce s-a şi întâmplat ieri. Astfel, decizia urmează să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE în toate cele 24 de limbi ale blocului comunitar, iar proiectul va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
"Mă bucur că propunerea Comisiei Europene de a acorda acces neîngrădit pe piața UE pentru vinurile din RM va deveni realitate de la 1 ianuarie 2014. Rapiditatea cu care a fost adoptată, votul unanim de ieri din Consiliul de Miniștri, dar și larga susținere de care s-a bucurat în Parlamentul European — și aici doresc sa subliniez contribuția domnului Iuliu Winkler, raportorul PE pentru acest dosar — arată că, dincolo de semnale politice, Uniunea Europeană este solidară cu partenerii ei, prin măsuri cu impact economic concret", a declarat, în acest context, Dacian Cioloș, Comisarul european pentru Agricultură, pentru Agerpres.
Comisarul Cioloș s-a arătat convins ca vinurile moldovenești își vor găsi locul pe piața europeană, o piață de peste 500 de milioane de consumatori, interesați de calitate, de diversitate, de tradiție, o piață deschisă cu reguli clare și transparente. Amintim că la 25 septembrie curent, Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere parafat la Vilnius, care prevede și crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare (ZLSAC). Acordul de Comerţ Liber cu UE prevede liberalizarea completă, fără restricții, a pieței UE pentru importurile de vin din Republica Moldova și revocă regimul actual de Preferințe Comerciale Autonome (ATP) care prevede o cota de 240.000 de hectolitri de vin pe an.

via www.eco.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.