25
09 2014
934

Preturi la benzina: R. Moldova versus UE raportate la venituri

Datele Comisiei Europene arată că, în primele nouă luni ale acestui an, în cinci state care fac parte din UE benzina s-a scumpit, în 22 de state – s-a ieftinit, iar în Croația acestea stagnează, transmite ziare.com.

România a înregistrat, în primele nouă luni, cea mai mare creștere a prețului la benzină în rândul țărilor din UE. Astfel, la începutul anului, prețul mediu al combustibulului era de 1,24 de euro per litru, iar la sfârșitul anului – de 1,41 de euro per litru. În afară de România unde creșterea a fost de 11%, în perioada luată în calcul o creștere semnificativă a mai avut loc doar în Marea Britanie (peste 6%) și Cipru (cam 3%). Prețul mediu al benzinei în UE este de 1,4 euro.În timp ce majoritatea țărilor europene au ieftinit benzina, în R. Moldova prețul acesteia a crescut de la 17,35 – 17,4 lei per litru la 19,07 lei sau 1,02 euro pentru un litru. Creșterea prețului la benzină a fost de la începtul anului de circa 9%, adică una mai semnificativă decât în practic toate țările din UE.

Potrivit bazei de date Eurostat, în timp ce în R. Moldova salariul mediu lunar este de 204 euro, în România și Bulgaria acesta este de peste două ori mai mare, în Estonia și Polonia – de patru ori mai mare, iar în Italia, Austria sau Danemarca – de zece și chiar de 20 de ori mai mare.Ultima scumpire a carburanților în R. Moldova avut loc recent, când benzina s-a cumpit cu 30 de bani, iar motorina – cu 20 de bani. Petroliștii au motivat creșterea prețului prin faptul că dolarul s-a apreciat. Decizia a fost declarată ca fiind una „neargumentată” atât de ANRE, cât și de experți.

via ziarulnational.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.