
Panorama
Un nou pericol pentru economie: băncile au început prea devreme să se împrumute ca înainte de criză
Reprezentanţii BCE cred în revenirea treptată a economiei. Din această perspectivă ei ar fi mult mai fericiţi să forţeze un nivel cât mai mic al dobânzilor interbancare, a afirmat Anatoli Annenkov, economist la SocGen.Nivelul ratelor dobânzilor creditelor interbancare negarantate din zona euro era de 0,254% luna trecută, de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Indicele EONIA (Euro OverNight Index Average), de referinţă pentru dobânzile creditelor interbancare în euro, a atins 0,457% pe 29 aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul crizei. În prezent dobânda de referinţă a BCE este de 0,25%, cea mai redusă din istoria băncii. În mod normal când BCE raţionalizează fondurile pe care le împrumută sistemului, EONIA fluctuează cu puţin peste nivelul ratei de referinţă întrucât băncile care nu vor să promită garanţii bancii centrale pentru a accesa credite de la aceasta se finanţează de pe pieţe, plătind în schimb o dobândă mai un pic mai mare. Această tradiţie a luat sfârşit în 2008, la o lună după prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers când răspunsul BCE la criza de lichiditate care a urmat a inclus oferirea de lichiditate ieftină nelimitată. La aceşti bani aveau acces doar băncile care ofereau anumite tipuri de garanţii. Excesul de lichiditate din sistemul financiar din zona euro, sau capitalul care rămâne după excluderea celui necesar funcţionării adecvate, a scăzut întrucât băncile au început să ramburseze anticipat creditele primite de la BCE. Indicatorul a scăzut de la 800 miliarde euro în martie 2012 la 80 miliarde euro în 29 aprilie. El a revenit la 175 miliarde pe 2 mai.
via www.zf.ro
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
996 vizualizări
Data publicării:
07 Mai /2014 09:53
Domeniu:
Noutăți
Etichete:
BCE | Europa | dobînzii bancare | banca
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.