19
12 2013
3305

Ziua de 25 decembrie a fost declarată, prin lege, zi de sărbătoare

Ziua de 25 decembrie a fost declarată prin lege zi de sărbătoare și a fost inclusă în lista zilelor de odihnă. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi, 19 decembrie, de către Parlament, transmite UNIMEDIA. Potrivit deputatului PL Valeriu Munteanu, istoria dovedește că sărbătoarea Nașterea Domului Iisus Hristos este serbată pe 25 decembrie. Astfel, pentru a nu perturba tradiția stabilită deja în societate, Crăciunul se va sărbători pe parcursul a trei zile, pe 25 decembrie (Crăciunul pe stil nou) și 7-8 ianuarie (Crăciunul pe stil vechi). Liberalul a precizat că inițiativa sa nu împiedică persoanele care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, să o facă în continuare. În acest sens a fost modificat și Codul Muncii în prima lectură și tot astăzi va fi modificat și în lectura a doua, iar bugetarii vor avea liber în această zi.
„Noi nu anulăm Crăciunul de pe 7 ianuarie. Din contra, noi oferim încă un drept, și altei categorii de cetățeni, care să poată sărbători Crăciunul și pe 25 decembrie”,
a subliniat liberalul. Comuniștii s-au opus acestei inițiative legislative și au cerut să aibă loc consultări largi cu societatea civilă. Deputatul PCRM Sergiu Stati a propus chiar ca mitropolitul Vladimir să fie invitat în Parlament, ca să participe la dezbateri. Mitropolia Moldovei s-a expus în repetate rânduri la acest subiect, menționând că Biserica de la Chișinău se conduce după Calendarul iulian, stilul vechi, și astfel Crăciunul este sărbătorit pe 7-8 ianuarie. UNIMEDIA precizează că anul trecut, Guvernul a decis ca ziua de 25 decembrie să fie zi liberă, însă ulterior s-a propus ca aceasta să fie recuperată. Anul acesta, de asemenea, Cabinetul de Miniștri a fost nevoit să declare ziua de 25 decembrie drept zi de odihnă, în lipsa unei prevederi exprese în legislație.

Propunere de modificare a Codului Muncii

via www.unimedia.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.