Știri
Piața creditelor și depozitelor în luna iunie
Creditele noi acordate în luna iunie 2023, au constituit circa 4,12 mld. lei, în creștere cu 0,8% față de indicatorul înregistrat în luna precedentă. Partea majoră sau 67,3% au constituit creditele în moneda națională, care au depășit 2,77 mld. lei, în creștere cu 1,8% față de luna mai a anului curent.
Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în perioada analizată cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 58,7% în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 38,2% din totalul creditelor. Partea majoră sau 64,7% a creditelor noi acordate a fost contractată de către societățile comerciale nefinanciare.
Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională s-a micșorat cu 0,75 p.p. comparativ cu luna precedentă și a constituit 12,61%, rata medie la cele în valută s-a majorat cu 0,34 p.p., constituind 6,36 %.
Persoanele fizice în luna iunie 2023 au contractat credite în volum de circa 1,16 mld. lei, în creștere cu 1,6% în raport cu luna precedentă, partea majoră (79,8%) fiind acordată pentru consum. Majoritatea acestor credite sau 791 mil. lei au fost acordate în moneda națională pe termene de la 2 până la 5 ani. Creditele imobiliare dețin ponderea de 19,3% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice și au fost acordate, preponderent, în moneda națională - 83,2% din totalul creditelor imobiliare.
Rata medie la creditele de consum acordate în moneda națională s-a diminuat cu 1,18 p.p. și a constituit 13,67%, iar rata medie la creditele acordate în moneda națională pentru procurarea imobilului a scăzut cu 0,03 p.p., constituind 11,55%.
Comparativ cu luna precedentă, persoanele juridice au solicitat în luna de referință mai multe credite în moneda națională – cu 2,8%. Totodată, volumul creditelor în valută s-a diminuat cu 2,9%, iar al celor atașate la cursul valutei a crescut de 3,4 ori. Rata medie la creditele acordate persoanelor juridice în moneda națională s-a micșorat cu 0,62 p.p., până la nivelul de 12,05%. În același timp, rata medie la creditele acordate în valută s-a majorat cu 0,36 p.p. și a constituit 6,33%.
BNM informează că în luna iunie 2023, depozitele noi atrase la termen au constituit 3,39 mld. lei, majorându-se cu 8,7% față de luna mai. Depozitele atrase în moneda națională au înregistrat o pondere majoră de 64,2% și au constituit circa 2,18 mld. lei, în creștere cu 8,7% față de luna precedentă.
În perioada analizată rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 1,35 p.p. comparativ cu luna precedentă și a constituit 6,29%. Rata medie nominală la depozitele în valută, dimpotrivă, s-a majorat cu 0,43 p.p., constituind 2,59%. Cea mai mare pondere a revenit depozitelor cu termene de la 6 până la 12 luni, reprezentând o pondere de 35,5% din totalul depozitelor la termen. Depozitele persoanelor fizice, atrase la aceste termene, au constituit 29,2% din totalul depozitelor.
Depozitele persoanelor fizice au constituit în luna de referință 2,73 mld. lei, în creștere cu 18,3% comparativ cu luna precedentă. Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice, comparativ cu luna precedentă, s-a micșorat cu 1,63 p.p. până la 6,65%. În același timp, rata medie la depozitele atrase în valută s-a majorat cu 0,32 p.p. și a constituit 2,82%.
Pe parcursul lunii iunie, comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice s-au diminuat cu 16,4%, depozitele în valută - cu 22,3%. Depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au constituit 420,4 mil. lei, iar cele în valută – 236,9 mil. lei.
Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice, comparativ cu luna precedentă, s-a micșorat cu 0,99 p.p. până la nivelul de 4,78%. Totodată, rata medie la depozitele atrase în valută s-a majorat cu 0,42 p.p. și a constituit 1,66%.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
762 vizualizări
Data publicării:
24 Iulie /2023 07:57
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
depozite bancare | activitatea de creditare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.