Știri

Ponderea investițiilor private în agricultură preconizată la 13 mld. lei către anul 2030

Investițiile publice în sectorul agricol vor continua tendința și vor înregistra creșteri constante de peste nivelul de 3 mld. lei anual către 2030. În același timp, în urma eliminării barierelor birocratice, creșterii valorii adăugate în agricultură și a productivității muncii, ponderea investițiilor private în totalul investițiilor în agricultură,  urmează să crească la circa 13 mld. lei către 2030, adică valoarea totală a investițiilor în sectorul agricol va constitui circa 4.63% din PIB față de 1.66% în 2020.

 

Aceste estimări sunt incluse în Strategie națională de dezvoltare agricolă și rurală pentru anii 2023-2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 56 din 17 februarie 2023 și publicată în Monitorul Oficial din 6 aprilie curent.

 

Astfel, conform documentului, autoritățile planifică revitalizarea ramurii zootehnice și creșterea productivității, inclusiv prin dezvoltarea sectorului de procesare în cadrul fermei/asociației/cooperativei și a comercializării prin intermediul lanțului scurt; dezvoltarea sectorului de acvacultură, precum și dezvoltarea infrastructurii post-recoltare preponderent în baza asocierii producătorilor.

 

Totodată, Strategia prevede diversificarea produselor alimentare și susținerea micilor producători prin asigurarea circuitului agroalimentar scurt și promovarea culturii de consum a produselor autohtone, prin conștientizarea consumatorului privind dezvoltarea economiei locale.

 

De asemenea, se planifică dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii economice rurale aferentă exploatațiilor agricole, diversificarea activităților economice și serviciilor de calitate în mediul rural, cu accent pe dezvoltarea turismului rural și agroturismului, serviciilor de educație, medicină veterinară și păstrarea patrimoniului cultural; stimularea implicării populației în dezvoltarea comunităților rurale, precum și alte acțiuni.

 

Ca impact, autoritățile preconizează sporirea volumelor de producție zootehnică primară (carne de vită, lapte, ouă, pește) obținută în exploatațiile zootehnice, cu cel puțin 50%, realizare proiectelor de îmbunătățiri funciare pe o suprafață de cel puțin 10,0 mii ha, suprafețele fâșiilor forestiere de protecție, extinse pe o suprafață de 3000 ha, precum și creșterea cu 20% a producătorilor locali ce dețin certificări în domeniul calității produselor.

 

Sursa principală de finanțare a măsurilor prevăzute de Strategie este Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

896 vizualizări

Data publicării:

07 Aprilie /2023 07:58

Catalogul tematic

Agricultura | Noutăți

Etichete:

Agricultură

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon