Știri
Pragul ajutorului de minimis, ajustat la nivel UE
Pragul ajutorului de minimis va fi ajustat la nivelul Uniunii Europene. Parlamentul a aprobat în ședința din 24 noiembrie curent proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 139/2012 cu privire la ajutorul de stat.
Astfel, ajutor de minimis va reprezenta ajutorul a cărui sumă totală acordată per beneficiar, indiferent de forma acestuia şi de obiectivul urmărit, nu depășește într-o perioadă maximă de 3 ani cuantumul pragului de minimis de 5 mil. lei per beneficiar (la moment 2 mil.lei). Totodată, valoarea totală a ajutorului de minimis acordate unei întreprinderi care prestează servicii de interes economic general nu va depăși 10 mil. lei pentru o perioadă de 3 ani, indiferent de forma acestuia, iar valoarea totală a ajutorului de minimis acordat unei întreprinderi care efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost nu va depăși pragul de 2,7 mil. lei pe durata a 3 ani.
În acest sens, în nota proiectului se menționează faptul că pragul ajutorului de minimis nu a fost adaptat evoluției pieței și a economiei RM din ultimii 10 ani. Prin urmare, ajustarea acestuia va asigura întreprinderilor autohtone dreptul de a beneficia de măsuri de sprijin acrodate de stat, în cuantumul echivalent pragurilor stabilite la nivelul UE.
Proiectul mai prevede că furnizorul de ajutor de minimis, până la data acordării ajutorului va informa în scris beneficiarii despre intenția de acordare a ajutorului de minimis și va verifica respectarea pragului de minimis a ajutorului acordat în perioadă de 3 ani consecutivi.
Totodată, elaborarea actelor juridice de acordare a ajutoarelor de stat și schemelor de ajutor de minimis sunt precedate de efectuarea studiilor de cercetare în scopul fundamentării necesităţii acestora. Actele juridice prin care se intenționează să se acorde ajutoare de stat și scheme de ajutor de minimis trebuie să prevadă cel puțin următoarele elemente:
a) obiectivul;
b) temeiul legal;
c) forma acordării ajutorului;
d) beneficiarii;
e) perioada de aplicare;
f) bugetul alocat în acest scop;
g) mecanismul de monitorizare a ajutorului acordat.
Proiectul prevede intrarea în vigoare a prevederilor începând cu 1 ianuarie 2024.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
699 vizualizări
Data publicării:
24 Noiembrie /2023 13:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
ajutor minimis
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.