Știri
„Prețul cel mai mic” ar putea să nu mai fie criteriu decisiv în cadrul achiziților publice
Criteriul cel mai mic preț ar putea să nu mai fie utilizat în mod separat în calitate de criteriu unic sau decisiv în cadrul procedurilor de achiziții publice, acesta va fi suprapus cu alte criterii, care la rândul lor vor avea o pondere cumulativă cel puțin tot atât de mare. Măsura este prevăzută în proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative (facilitarea activității mediului de afaceri / pachetul dereglementare 4).
Proiectul prevede completarea art. 26 Legii nr. 131/2015 privind achizițiile publice cu o prevedere nouă conform căreia criteriul ce se referă la prețul cel mai mic va fi subsidiar și se va utiliza în cumul cu criteriile: cel mai bun raport calitate-preţ / cel mai bun raport calitate-cost sau în calitate de criteriu de atribuire suplimentar.
Totodată, în cazul aplicării criteriilor de atribuire cel mai bun raport calitate-preţ / cel mai bun raport calitate-cost, ponderea maximă pe care elementul de preț o are în cadrul criteriului de atribuire a contractului de achiziții publice/acordului-cadru este de 50% pentru orice tip de achiziție.
În același timp, în cazul contractelor de achiziție de bunuri, autoritatea contractantă ar putea să nu fie obligată să publice în prealabil un anunț de participare dacă organizează procedurile de negociere pe o platformă electronică administrată de o bursă de mărfuri.
Proiectul mai prevede că în cazul achiziției publice de bunuri sau servicii, o ofertă prezintă un preț semnificativ mai scăzut în comparație cu ofertele altor ofertanți dacă prețul ofertat este cu cel puțin 20% mai mic decât prețul mediu de piață pentru bunuri/servicii de categorie și calitate similară. Intervenția dată are ca scop soluționarea problemei abuzurilor și practicilor de concurență neloială în achizițiile publice, în special situațiile în care ofertanții obțin contracte datorită prețului excesiv de scăzut.
Pachetul de dereglementare nr. 4 poate fi consultat aici până la 28 august curent.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1096 vizualizări
Data publicării:
18 August /2023 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
achizitii publice | preţuri
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.