Știri

„Prima casă”: cât va constitui marja maximă pentru anul 2023

Marja maximă, pe care creditorii o vor putea aplica pe parcursul anului 2023 pentru creditele garantate de către stat în cadrul Programului „Prima casă” se propune a fi păstrată la nivelul anului curent – până la 3% anual.

 

Ministerul Finanțelor a propus pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern, elaborat în temeiul art.6 alin.(2) lit.b) din Legea nr.293/2017 privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat „Prima casă”, potrivit căruia una din componentele ratei maxime a dobânzii anuale la creditele acordate o constituie marja maximă de până la 3%, care este precizată anual de către Executiv. Respectiv, în scopul punerii în aplicare a Legii nr.  293/2017, Guvernul urmează să aprobe marja ce urmează a fi aplicată la creditele ce pot fi acordate pe parcursul anului 2023.

 

Potrivit autorilor proiectului, marja la nivel de 3% anual va permite băncilor comerciale finanțatoare  participante în cadrul Programului „Prima casă” să își acopere costurile suportate pentru credite, ceea ce va asigura desfășurarea programului, precum și acordarea creditelor „Prima casă” pentru perioada de până la 25 ani, termen stabilit în conformitate cu  cadrul normativ în vigoare.

 

Conform datelor oficiale, din momentul lansării Programului „Prima Casă” în anul 2018 până în prezent în cadrul acestuia au fost procurate 8081 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,42 mld. lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 2,1 mld. lei.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1216 vizualizări

Data publicării:

20 Decembrie /2022 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

prima casa | proiect hotarire guvern | marja

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon