Știri
Principiile de baza ale Strategiei naționale de supraveghere a pieței
Cel puțin o dată la patru ani, în Republica Moldova va fi aprobată o strategie națională de supraveghere a pieței, la a cărei elaborare se vor lua în considerare toate etapele lanțului de aprovizionare a produselor, inclusiv importurile și lanțurile de aprovizionare digitale.
Prevederea este inclusă în proiectul de lege cu privire la supravegherea pieței și conformitatea produselor, elaborat de Ministerul Economiei și propus pentru consultări publice, care vor dura până la 2 decembrie 2022.
Proiectul are drept scop consolidarea supravegherii pieței în ceea ce privește produsele ce cad sub incidența reglementărilor tehnice și care transpun legislația de armonizare a Uniunii Europene, pentru a garanta că numai produsele conforme, care îndeplinesc cerințele și oferă un nivel ridicat de protecție a sănătății și siguranței consumatorilor, sunt puse la dispoziție pe piață.
Principiile de bază ale supravegherii pieței sunt declarate proporțional măsurilor corective aplicate de autoritățile de supraveghere a pieței cu nivelul de risc pentru interesul public, precum și între natura măsurii și mărimea pedepsei și prejudiciul cauzat prin încălcarea admisă; independența, obiectivitatea, imparțialitatea și competența autorităților de supraveghere în realizarea atribuțiilor; dreptul autorităților de supraveghere a pieței de a efectua inspecții inopinate la fața locului; neadmiterea dublării funcțiilor autorităților de supraveghere a pieței etc.
Astfel, Strategia națională de supraveghere a pieței va include cel puțin informațiile disponibile cu privire la apariția produselor neconforme, domeniile identificate ca priorități pentru asigurarea aplicării reglementărilor tehnice, activitățile planificate în scopul reducerii neconformității în domeniile identificate ca priorități, nivelurile minime de control prevăzute pentru categoriile de produse care prezintă niveluri semnificative de neconformitate și o evaluare a cooperării în grupurile de cooperare administrativă cu autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre UE.
Proiectul mai prevede desemnarea Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare în calitate de Biroul Unic de Legătură, care va prezenta poziția coordonată a autorităților de supraveghere a pieței și a Serviciului Vamal, va informa publicul și organizațiile internaționale cu privire la realizările supravegherii pieței și a Strategiei naționale de supraveghere a acesteia, participând la forumurile organizațiilor internaționale în domeniul respectiv.
O altă măsură ține de implementarea unui sistem național de informare și comunicare pentru supravegherea pieței în scopul colectării, prelucrării și stocării informației cu privire la toate activitățile de supraveghere a pieței. Informațiile incluse în sistemul național vor fi oferite autorităților de supraveghere a pieței, Serviciului Vamal, autorităților de reglementare, Biroului Unic de Legătură, autorității de coordonare și va asigura comunicarea între acestea. Posesor al sistemului va fi Ministerul Economiei.
Cu alte detalii vom reveni pe parcursul promovării proiectului.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
702 vizualizări
Data publicării:
23 Noiembrie /2022 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
informarea consumatorilor | protectia consumatorilor
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.