Știri

Prognoza pieței muncii 2023: corespunderea cerințelor angajatorilor cu așteptările angajaților

Conform Prognozei pieței muncii pentru anul 2023 din perspectiva angajatorilor,  în anul curent va fi constatat un deficit de specialiști în sănătate şi asistenţă socială, informaţii şi comunicaţii, învăţământ, administraţia publică şi apărare. Documentul a fost publicat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

 

Totodată,  ocupațiile care vor fi marcate de deficit de forță de muncă ramân a fi cusători în industria uşoară/confecţiilor, conducătorii auto, operatorii în diverse domenii şi personalul din HoReCa (bucătari, chelneri, cofetari etc.).

 

Potrivit chestionarului care a stat la baza elaborării Prognozei, planifică o scădere a cererii de bunuri/ produse/ servicii în următoarele 12 luni circa 16% din angajatorii respondenți, iar 65% au menționat că nu vor fi schimbări. Pe activități economice se aşteaptă la o descreştere a cererii de bunuri/produse sau servicii angajatorii din comerțul cu ridicata si cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, construcţii, transport şi depozitare şi tranzacţii imobiliare. În același timp, ponderea celor care se aşteaptă la o creştere a cererii de bunuri/ produse/ servicii constituie 19%.

 

Deși agenţii economici au fost afectaţi dur de criza energetică, conflictul din regiune şi perturbarea lanțurilor de aprovizionare, circa 40% dintre ei au planificat în următoarele 12 luni investiții în echipament/ tehnologii/ spații.

 

Astfel, în aspect teritorial, 34% din angajatorii mun. Chișinău în următoarele 12 luni planifică învestiţii pentru dezvoltarea activității, în regiunea Centru – 44%, în regiunea Nord – 38%, regiunea Sud – 26% iar în UTAG – 25%. Totodată, circa 49% din angajatorii care planifică în anul curent investiţii sunt angajatori mici, 33% – micro, 16% – medii, iar agenții economici mari planifică creșterea investițiilor pentru dezvoltarea activității cu doar 3%.

 

În Prognoza pentru anul 2023 se atestă o creştere de 3 ori a agenților economici care au invocat lipsa personalului calificat, acesta fiind unul din principale motive a neocupării locurilor vacante şi necompletării statelor de personal (circa 10000 locuri vacante nu au putut fi ocupate). Fluctuația angajaților raportată de către agenții economici chestionați are un nivel ridicat, predominând în activități precum comerțul cu ridicata și amănuntul, administraţie publică şi apărare, industria prelucrătoare, sănătate şi asistenţă socială.

 

Forța de muncă a avut o tendinţă de descreştere cu 0,7% în trimestrul III al anului 2022 față de perioada similară din anul 2021 şi a constituit 901,8 mii persoane.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1209 vizualizări

Data publicării:

03 Februarie /2023 07:57

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

ANOFM | prognoze | piaţa muncii

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon