Știri

Programul de rambursare a TVA: opiniile producătorilor agricoli

Proiectul de lege privind Programul de rambursare a TVA, aprobat în prima lectură în ședința din 3 octombrie 2022, a fost examinat astăzi, 8 noiembrie, în cadrul consultărilor publice organizate de Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară, la care au participat reprezentanți ai asociaților de producători agricoli.

 

Reamintim, se preconizează că agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%, pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor deținute în folosință și/sau posesie, ca urmare a calamităților naturale produse în anul 2022, vor beneficia de rambursarea TVA.

 

Conform proiectului, suma rambursării TVA va constitui mărimea minimă dintre suma TVA spre deducere în perioada ulterioară, înregistrată pentru ultima perioadă fiscală privind TVA și suma achitată a impozitului pe venit, a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii și a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și alte recompense pentru perioada fiscală ce corespunde perioadei de implementare a proiectului.

 

După cum a menționat președintele comisie de profil, deputatul Alexandru Trubca, în avizul Guvernului la acest proiect se propune ca și producătorii de fructe să fie eligibili pentru aplicarea mecanismului de rambursare a TVA. Totodată, la moment au loc discuții cu Ministerul Finanțelor la capitolul criterii de eligibilitate, precum și cu Serviciul Fiscal de Stat privind modalitatea de restituire în cont a TVA.

 

La momentul de față proiectul prevede că rambursarea sumei TVA se efectuează la decizia SFS, prin intermediul Trezoreriei de Stat, în termen de 25 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii, dintre care 20 de zile sunt pentru efectuarea controlului și adoptarea deciziei de rambursare a TVA de către SFS, 3 zile – pentru întocmirea documentelor de plată și transmiterea acestora de către SFS spre executare Trezoreriei de Stat și 2 zile – pentru achitarea subvenției de către Trezoreria de Stat.

 

Producătorii agricoli, la rândul lor, au menționat că acest instrument este așteptat de cel puțin din luna august. Totodată, aceștia au solicitat ca instrumentul să fie aplicat pentru toate categoriile de producători agricoli, întrucât în anul 2022 toate ramurile agriculturii au fost afectate de condițiile meteo, dar și de prețurile la combustibili. O altă solicitare a producătorilor agricoli este ca Programul să fie implementat pe tot parcursul anului 2023, pentru că proiectul prevede rambursarea TVA pentru perioadele aprilie 2022-iunie 2023. În același timp, se solicită ca la determinarea sumei rambursării TVA să fie luat în calcul și impozitul funciar. De asemenea, este  propusă excluderea crieteriilor de eligiblitate, dat fiind faptul că ar putea exista unele riscuri la actele de constatare, care urmează a fi aprobate de către comisiile pentru situații excepționale.

 

Amintim, documentul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ al calamităților naturale, creșterii prețurilor la imputurilor și logistica internațională asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare.

 

Proiectul urmează a fi aprobat în lectura a doua.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

812 vizualizări

Data publicării:

08 Noiembrie /2022 16:16

Catalogul tematic

T.V.A. | Noutăți

Etichete:

consultari publice | proiect de lege | rambursare | ajustarea sumei tva

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon