Știri
Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli poate fi revizuit
În Parlament, în calitate de inițiativă legislativă, este înregistrat proiectul de modificare a Legii 337/2022 privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, elaborat în scopul diminuării impactului negativ al creșterii prețurilor la inputuri și logistica internațională asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, dar și decapitalizarea suferită în urma sezonului agricol secetos din anul 2022.
Astfel, autorii proiectului propun diminuarea ponderii valorii activităților agricole în rulajul agentului economic eligibil în cadrul Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli de la 95% la 75%, acest fapt fiind argumentat de situația reală din teren, unde o bună parte din agricultori prestează servicii de natură agricolă (servicii de cultivare, arat, semănat etc.) altor agricultori, însă totodată acest fapt diminuează din ponderea activităților agricole ale agenților economici și implicit îi exclude din lista beneficiarilor Programului.
Totodată, inițiativa prevede modificarea anului 2021 cu anul 2022 în ceea ce privește valoarea TVA-ului acumulatul în cont care poate fi folosit de către producătorii agricoli pentru achitarea contribuțiilor la bugetul de stat.
Conform estimărilor preliminare, implementarea normelor proiectului înregistrat în Parlament, va necesita costuri bugetare de circa 30-50 mil. lei. În condițiile aprobării inițiativei în redacția propusă, noile reglementări vor intra în vigoare la data publicării în „Monitorul oficial”.
Datele Biroului Național de Statistică demonstrează că producția globală agricolă în anul 2022 a avut de suferit substanțial, fiind afectată de calamitățile naturale, în special de o seceta acută în primăvară-vară. În același timp, la nivel regional și internațional se constată o creștere substanțială a prețurilor la inputurile în agricultură. Astfel, în cazul motorinei creșterile au fost de circa 200%, a fertilizanților 200-300%, iar inflația și creșterea prețurilor la resursele energetice a condus și la o creștere a costurilor forței de muncă cu aproape 20%.
În altă ordine de idei, atrag atenția autorii proiectului, odată cu creșterea volumului de cereale provenite din Ucraina are loc o scădere a prețurilor la principalele produse cereale, fapt care afectează direct capacitatea de plată a agricultorilor în sensul pregătirii pentru noul sezon agricol.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
939 vizualizări
Data publicării:
18 Aprilie /2023 10:35
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
rambursare tva | producători agricoli
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.