Știri

Programul de stat pentru constituirea și dezvoltarea PIM, aprobat

Crearea și dezvoltarea infrastructurii tehnice și de producție pentru cel puțin 4 Platforme industriale multifuncționale (PIM); atragerea investițiilor în cadrul fiecărui PIM de cel puțin 20 mil. lei sau înregistrarea a cel puțin 7 rezidenți; dezvoltarea social-economică a unității administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora vor fi constituite PIM, sunt indicatorii ce urmează a fi realizați prin realizarea Programului de stat pentru constituirea și dezvoltarea PIM, aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 9 iulie curent.

 

Se prevede că perioada de implementare a Programului este 40 de luni, cu posibilitatea de extindere, în funcție de progresul înregistrat și rezultatele evaluărilor intermediare. Programul va fi implementat de către IP Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, desemnată ca Unitate de Implementare.

 

În cadrul prezentării Programului a fost subliniat că scopul acestuia constă în valorificarea și consolidarea rezultatelor obținute prin Programul-pilot de creare a PIM, aprobat prin HG nr. 748/2020, prin promovarea în continuare a măsurilor orientate spre dezvoltarea infrastructurii industriale regionale, atragerea investițiilor locale și străine, stimularea creării locurilor de muncă, creșterea competitivității economice a RM.

 

Programul se va aplica autorităților administrației publice locale de nivelul I și II care vor întruni mai multe condiții prestabilite. Astfel, APL trebuie să dispună de terenuri publice pentru dezvoltarea de noi PIM; să administreze platformele parțial dezvoltate, create în cadrul etapelor anterioare ale Programului-pilot, care necesită extindere, modernizare, reconfigurare funcțională sau digitalizare; studiile de pre-fezabilitate și documentație tehnică pentru PIM parțial dezvoltate, va constitui un avantaj etc.

 

Actul normativ stabilește că terenul destinat PIM, împreună cu clădirile și utilitățile amplasate pe acesta, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să fie cu destinație de folosință pentru construcție sau industrială, conform registrului bunurilor imobile; să fie liber de orice sarcini; să nu constituie obiectul unor litigii în curs de examinare și/sau soluționare în instanțele judecătorești sau arbitraj; să dispună de acces la căile de transport; să existe posibilitate tehnică de racordare a infrastructurii tehnice și de producție a PIM la utilitățile publice; să dispună de o suprafață de cel puțin 5 ha.

 

Programul va beneficia de finanțare anuală din bugetul de stat, în limita mijloacelor alocate în acest scop, având ca obiectiv susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. De menționat, că în cadrul Planului de Creștere al UE pentru RM pentru perioada 2025–2027, pentru crearea PIM sunt prevăzute mijloace financiare în sumă 250 mil. lei, implicit 50 mil lei pentru curent.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

188 vizualizări

Data publicării:

10 Iulie /2025 07:55

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

program pilot | parc industrial

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon