Știri
Proiectul legii privind efectuarea decontărilor în numerar, elaborat
Pe ordinea de zi a ședinței secretarilor generali de stat a fost inclus proiectul legii privind efectuarea decontărilor în numerar elaborat de către Ministerul Finanțelor, în scopul instituirii unui cadru normativ care va reglementa normele de efectuare a tranzacțiilor în numerar și va oferi posibilitatea de a pune în aplicare măsuri efective şi proporţionate în vederea diminuării riscurilor de comitere a încălcărilor cu utilizarea numerarului.
Conform proiectului, prevederile legii se vor aplica persoanelor juridice indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare; instituțiilor, cu excepția instituțiilor bugetare; reprezentanțelor permanente şi filialelor entităților nerezidente; organizaţiilor necomerciale și reprezentanțelor entităților nerezidente; persoanelor fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător; persoanelor fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției/sănătății; persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport (în continuare - persoane).
În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă de către autori, legea va stabili limitele de efectuare a decontărilor în numerar. Astfel, persoanele specificate supra, cu excepția celor care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport, vor fi în drept să efectueze, în raport cu alte persoane juridice sau fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și/sau profesională în sectorul justiției/sănătății, plăți în numerar în sumă ce nu depășește 100 mii lei cumulativ lunar. Limitarea sumei nu se va aplica pentru depunerea de numerar în conturile deschise la prestatorii de servicii de plată.
Totodată, persoanele vor avea dreptul să efectueze plăți în favoarea unei persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, în numerar în sumă ce nu depășește 100 mii lei anual de la predarea: deșeurilor și rezidurilor de metale feroase şi neferoase, a reziduurilor industriale care conţin metale sau aliaje ale acestora; de la predarea ambalajului returnabil, a reziduurilor şi deşeurilor de hârtie, carton, cauciuc, plastic şi de sticlă (cioburi de sticlă), precum şi a acumulatoarelor electrice uzate; de la vânzarea producţiei din fitotehnie şi horticultură în formă naturală şi a producţiei din zootehnie în formă naturală, în masă vie şi sacrificată.
Proiectul mai prevede dreptul persoanelor juridice și fizice să efectueze plăți sub formă de dividende către toți asociații/acționarii în numerar în sumă ce nu depășește 100 mii lei anual și să efectueze plăți în temeiul contractelor de împrumut către toți debitorii în numerar în sumă ce nu depășește 100 mii lei anual.
Se mai propune ca persoanele menționate să fie în drept să încaseze plăți în numerar pentru serviciile prestate de la un beneficiar de servicii sau reprezentant al acestuia în sumă ce nu depășește 100 mii lei anual.
Totodată, persoanele care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport vor putea să efectueze achitarea în numerar pentru bunul imobil/mijlocul de transport procurat doar dacă valoarea de procurare nu depășește 300 mii lei, inclusiv în situația în care achitarea are loc în rate.
Totodată, proiectul stabilește expres cazurile în care subiecții legii vor fi în drept să efectueze achitarea în numerar nelimitat și anume: retribuirea muncii și altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă; onorarea obligațiilor față de bănci; efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice; cauțiuni, garanții, alte plăți în cadrul cauzelor penale efectuate către instituțiile și autoritățile publice; achitarea obligațiilor fiscale, plăților, amenzilor față de bugetul public national.
Persoanele vor fi în drept să păstreze în casierie numerarul extras pentru efectuarea plăților menționate supra numai pe un termen de cel mult 5 zile lucrătoare, inclusiv ziua eliberării numerarului din conturile bancare/conturile de plăți.
Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi (la expirarea a 3 luni de la data publicării în „MO”), vor fi abrogate normele din Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi ce prevăd limitele de utilizare a numerarului.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1672 vizualizări
Data publicării:
15 August /2023 10:08
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
decontari de numerar
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.