Știri
Proiectul noului Cod funciar
Relațiile funciare în Republica Moldova ar urma să fie reglementate de un nou Cod funciar, dat fiind faptul că, la etapa aprobării actualului Cod funciar în anul 1991, scopul a fost reglementarea procesului de privatizare a terenurilor, însă pe parcursul anilor s-au dezvoltat relații funciare noi, care nu sunt prevăzute în conținutul Codului funciar în vigoare.
Ca urmare, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat noul document, proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Codului funciar fiind examinat în cadrul ședinței secretarilor generali. Acesta propune reglementarea regimului juridic al fondului funciar și relațiilor funciare care se stabilesc între persoane, precum și prevede o nouă clasificare a terenurilor și a modului de folosire a acestora. Proiectul Codului funciar este structurat în 13 capitole și 81 de articole.
După tipul de proprietate terenurile vor fi clasificate în cele proprietate publică a statului, proprietate publică a unității administrativ-teritoriale de nivelul doi, proprietate publică a unității administrativ-teritoriale de nivelul I și terenuri proprietate privată.
În același timp, terenurile vor fi atribuite domeniului public al statului, domeniului privat al statului și public/privat al UAT, iar în funcție de destinație – cu destinație agricolă, fondul forestier, fondul apelor, pentru construcții și amenajări, cu destinație specială și terenuri destinate ocrotirii naturii și de valoare istorico-culturală.
Proiectul noului Cod mai prevede ținerea Cadastrului funciar la nivel local de către APL într-un sistem informațional automatizat, care să conțină informații cantitative și calitative despre terenuri.
Ulterior, Guvernul va adopta Conceptul privind Sistemul informațional al cadastrului funciar, care va furniza date despre întinderea, configurația, poziția terenurilor, proprietarii acestora, categoria de destinație și modul de folosință a lor, bonitatea solurilor după gradul de fertilitate, pantele terenurilor, terenurile degradate care necesită lucrări de îmbunătățiri funciare sau schimbare destinației și alte date.
Conform proiectului, proprietarii de terenuri vor avea obligații ce țin de înregistrarea dreptului asupra terenurilor în Registrul bunurilor imobile, efectuarea măsurilor de prevenire și diminuare a impactului degradării solului conform măsurilor de protecție în cadrul practicilor agricole, aplicarea măsurilor de ameliorare conform planului de utilizare a solului aprobat de consiliul local, întreținerea stării fitosanitare a solului etc.
Totodată, se propune ca, în cazul necesității elaborării unui nou proiect de organizare a teritoriului, consolidarea terenurilor agricole să poată fi executată cu acordul a cel puțin 70% din proprietarii terenurilor implicate în procesul de consolidare sau de proprietarii care dețin cel puțin 80% din suprafețele acestor terenuri.
Conform notei informative, în proiect sunt reglementate norme pentru crearea bazei de date unice privind cadastrul funciar de stat, pentru implementarea căreia în 1600 localități din țară va fi nevoie de mijloace financiare în sumă totală de circa 10,6 mil. lei.
Se propune ca noul Cod să intre în vigoare la expirarea a 12 luni de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial. Cu detalii suplimentare vom reveni pe parcursul promovării documentului.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1644 vizualizări
Data publicării:
17 Ianuarie /2023 07:56
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
Codul funciar | proiect de lege
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.