Știri
Protecția consumatorilor. Soluționarea alternativă a litigiilor
În practica națională ce ține de protecția consumatorilor ar putea fi introdus un nou mecanism – soluționarea alternativă a litigiilor (SAL), care presupune o procedură aplicată de o entitate de soluționare a litigiilor, oferind o soluție sau reunește părțile în scopul de a facilita o soluție amiabilă.
Ministerul Economiei a elaborat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 105/2003 ce are drept scop sporirea protecției drepturilor consumatorilor în conformitate cu bunele practici internaționale, în special în partea ce ține de soluționarea extrajudiciară a litigiilor. Documentul urmează a fi examinat în cadrul ședinței Grupului de lucru al Comisiei pentru reglementarea activității de întreprinzător.
Documentul vine cu instituirea unui cadru legal care garantează posibilitatea consumatorilor de a soluționa litigiile contractuale cu un comerciant, cu privire la un produs sau la un serviciu prin intermediul entități de soluționare alternativă a litigiilor.
Astfel, Legea nr. 105/2003 va fi completată cu un capitol, prin care se instituie cerințe pentru entitățile de SAL și pentru a garanta consumatorilor accesul la mecanisme de soluționare extrajudiciară a litigiilor de înaltă calitate și transparente. Menționăm, SAL nu se va aplica litigiilor între comercianți, serviciilor de sănătate prestate pacienților de către cadrele medicale pentru evaluarea, menținerea sau refacerea stării lor de sănătate, inclusiv prescrierea, eliberarea și furnizarea de medicamente și dispozitive medicale, negocierilor directe între consumator și comerciant etc.
SAL va fi practicat de o persoană fizică sau de o entitate publică sau privată sau pot fi create și de către asociațiile obștești în domeniul protecției consumatorilor. Totodată, în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor se va înfiinţa o structură responsabilă cu derularea procedurilor SAL.
Fiecare entitate SAL elaborează reguli proprii de soluționare alternativă a litigiilor, care respectă principiile și cerințele prevăzute de legislație. În același timp, acestea cooperează în vederea soluționării litigiilor transfrontaliere și efectuează schimburi regulate de bune practici atât în ceea ce privește soluționarea litigiilor transfrontaliere, cât și a celor naționale.
Soluționarea extrajudiciară a unui litigiu se inițiază la cererea consumatorului, iar cererea de inițiere SAL va trebui să includă informații despre identificarea părților în litigiu, o prezentare completă a faptelor relevante, măsura de remediere pretinsă de către consumator, dovada adresării consumatorului către vânzător/prestator și o declarație conform căreia problema nu a fost examinată în instanță de judecată.
Cheltuielile aferente soluționării extrajudiciare a litigiilor în domeniul protecției consumatorilor vor fi compensate de partea care se face vinovată de cauzarea acestora (efectuarea unei expertize, probarea faptelor de către părți, cheltuielile de reprezentare etc.).
Comercianții vor informa consumatorii cu privire la entitatea SAL de care aceștia aparțin, atunci când se angajează sau vor fi obligați să utilizeze respectivele entități pentru a soluționa litigiile cu consumatorii.
Experiența unor state membre ale Uniunii Europene arată că, dacă sunt respectate anumite reguli de bază, sistemele alternative de soluționare a disputelor pot avea avantaje pentru părți (păstrează imaginea agentului economic, păstrează relația comerciant-client, menține/crește încrederea consumatorilor), se menționează în analiza impactului de reglementare al proiectului.
Cu informații suplimentare vom reveni pe parcursul promovării proiectului de lege.
Instituții:
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1269 vizualizări
Data publicării:
23 Ianuarie /2023 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
protectia consumatorilor | soluționare a litigiilor | negociere
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.