Știri

Protecția intereselor colective ale consumatorilor: când va intra în vigoare noua lege?

Despăgubirea colectivă a consumatorilor va fi reglementată printr-un mecanism mai eficient.  În Monitorul Oficial din 26 mai curent a fost publicată Legea nr. 80 din 17 aprilie 2025 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor, care va intra în vigoare la 12 luni de la data publicării.

 

Legea se va aplica acțiunilor în reprezentare înaintate împotriva încălcării de către comercianți a prevederilor actelor normative care prejudiciază interesele colective ale consumatorilor. Astfel, legea protejeaza interesele persoanelor fizice care au suferit prejudicii ca urmare a încălcării dispozițiilor legale care prejudiciază sau pot prejudicia interesele colective ale consumatorilor atât încălcarile de la nivel național, cât și pe cele transfrontaliere.

 

O entitate calificată în scopul înaintării de acțiuni în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor va trebui să îndeplinească cumulativ mai multe criterii, printre care: persoană juridică constituită în conformitate cu legislația și să poată face dovada desfășurării, pe parcursul ultimelor 12 luni, a unei activități publice efective în domeniul protecției intereselor consumatorilor, să fie o entitate nonprofit; nu face obiectul unei proceduri de insolvabilitate și nu a fost declarată insolvabilă; este independentă și nu este influențată de persoane care nu sunt consumatori, în special de comercianți, care au un interes economic în înaintarea unei acțiuni în reprezentare.

 

Entitățile calificate vor putea înainta acțiuni în reprezentare în instanțele de judecată naționale, urmând să furnizeze instanței toate informațiile relevante pe care le deține despre consumatorii vizați de acțiunea în reprezentare, inclusiv: datele de identitate ale consumatorilor; datele de identificare ale comerciantului care a încălcat drepturile consumatorilor; acțiunile comerciantului prin care au fost încălcate drepturile consumatorilor; prejudiciile cauzate consumatorilor și prevederile legale încălcate de către comerciant.

 

Principalul aspect al noului cadru legal urmărește să contribuie la funcționarea pieței interne și la atingerea unui nivel înalt de protecție a consumatorilor, permițând entităților calificate care reprezintă interesele colective ale consumatorilor să introducă, în cadrul unei proceduri judiciare, acțiuni în reprezentare atât pentru obținerea unor măsuri de încetare, cât și pentru obținerea unor măsuri reparatorii împotriva comercianților care încalcă dispozițiile prevederilor legale. Menționăm că o măsură reparatorie obligă comerciantul să asigure consumatorilor în cauză remedieri, precum sunt despăgubirea, repararea, înlocuirea, reducerea prețului, încetarea contractului sau restituirea contravalorii produsului/serviciului, în conformitate cu legislația.

 

Respectivele entitati calificate pot solicita incetarea sau interzicerea unei astfel de conduite ilicite si pot solicita remedieri, precum despagubirea, repararea, inlocuirea, reducerea pretului, incetarea contractului sau rambursarea pretului platit, dupa caz.

 

Norme legale actuale privind protecția consumatorilor puteți consulta în următoarele articole:

Protecția consumatorilor în cazul neconformității produselor sau serviciilor prestate

Interzicerea comercianților de a include clauze abuzive în contracte. Cum sunt protejați consumatorii?

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

159 vizualizări

Data publicării:

27 Mai /2025 08:01

Catalogul tematic

Noutăți | Protecția consumatorilor

Etichete:

proces de judecata | protectia consumatorilor

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon